La Vanguardia (Català-1ª edició)

El planeta s’ha de rearmar contra pandèmies “més freqüents i mortals”

Els experts demanen de frenar la desforesta­ció i el comerç de fauna salvatge

- ANTONIO CERRILLO

L’home ha sacsejat el bosc i aquest l’hi ha tornat amb una pluja de coronaviru­s. Ho diu l’escriptor Andreas Malm a El murciélago y el capital (Errata Naturae). I és la tesi, en forma d’alerta oficial, que recull en un informe la Plataforma Intergover­namental de Ciència i Política sobre Biodiversi­tat i Serveis dels Ecosisteme­s (IPBES), el panel d’experts en biodiversi­tat de l’ONU.

Les pandèmies emergiran més sovint en el futur; també s’expandiran més de pressa, causaran més mal a l’economia mundial i mataran més persones que la Covid-19. Tot això passarà llevat que la humanitat abordi un canvi transforma­dor a fi d’afrontar les malalties infecciose­s i modifiqui les seves relacions amb la natura.

Els experts coincideix­en que “escapar de l’era de les pandèmies és possible”, però requereix un canvi radical per situar el focus d’atenció en la prevenció i no a esperar que arribin les vacunes (“un camí lent i incert”). El document demana que es freni la desforesta­ció i el comerç de fauna salvatge, aturar les invasions d’enclavamen­ts naturals que són focus dels coronaviru­s i crear una associació intergover­namental sobre salut i comerç a fi de reduir les malalties zoonòtique­s amb participac­ió del sistema de les Nacions Unides.

La Covid-19 és la sisena gran

Entre 540.000 i 850.000 virus encara podrien infectar les persones, assenyala l’informe

pandèmia registrada des de la de la grip del 1918, i malgrat que té l’origen en els patògens allotjats per animals, “la seva aparició ha estat impulsada completame­nt per les activitats humanes”, recalca el document. Hi ha 1,7 milions de virus més per descobrir allotjats en mamífers i ocells, mentre que entre 540.000 i 850.000 virus podrien tenir capacitat d’infectar les persones.

“Les mateixes activitats humanes que impulsen el canvi climàtic i la pèrdua de biodiversi­tat també generen el risc de pandèmia a partir dels seus impactes en el nostre medi ambient”, assenyala Peter Daszak, president d’EcoHealth Alliance i president del grup de treball creat per l’Ipbes. “Els canvis en la manera com utilitzem la terra, l’expansió i intensific­ació de l’agricultur­a, a més del comerç, la producció i el consum insostenib­les alteren la natura i augmenten el contacte entre la vida silvestre, el bestiar, els patògens i les persones. Aquest és el camí cap a les pandèmies”, resumeix Daszak.

La destrucció dels hàbitats forestals (tales, expansió agrícola, granges, assentamen­ts...) comporta que patògens que abans estaven confinats en llocs inaccessib­les puguin entrar en contacte amb l’espècie humana.

Un 70% de les malalties emergents i gairebé totes les pandèmies conegudes (grip, VIH/sida, Covid-19...) són zoonosi, és a dir, són infeccions o malalties transmeses d’animals a persones. Els reservoris més importants de patògens amb potencial pandèmic són els ratpenats, rosegadors i primats, com també els ocells aquàtics o el bestiar (porcs, camells, ocells de corral, etcètera).

L’informe situa com a focus de pandèmies “l’explotació insostenib­le del medi ambient a causa del canvi d’ús de la terra, l’expansió i intensific­ació agrícola, el comerç i el consum de fauna salvatge”.

Aquests i altres impulsors modifiquen les interaccio­ns naturals, incremente­n els contactes entre la vida silvestre, el bestiar, les persones i els seus patògens i ha impulsat gairebé totes les pandèmies. El comerç i consum de fauna salvatge s’ha convertit, a més a més, en un risc d’importànci­a mundial.

Tot i això, segons l’informe, el risc de pandèmies es pot disminuir reduint les activitats humanes que impulsen la pèrdua de biodiversi­tat, cosa que exigeix un nivell de conservaci­ó més gran de les àrees protegides i mesures que disminueix­in l’explotació insostenib­le de les regions amb una biodiversi­tat més alta.

 ?? GLOBAL WITNESS ?? El comerç de fusta procedent de l’Amazònia peruana inclou grans quantitats de material il·legal
GLOBAL WITNESS El comerç de fusta procedent de l’Amazònia peruana inclou grans quantitats de material il·legal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain