La Vanguardia (Català-1ª edició)

Segon tancament de la cultura

El sector, molt abatut, valora l’ajuda de la Generalita­t de 17,2 milions

- JUSTO BARRANCO/TERESA SESÉ ASTRID MESSEGUER/ESTEBAN LINÉS

Abatiment i resignació en el sector cultural després de l’anunci ahir del segon tancament cultural per la pandèmia. Teatres, cinemes i sales de concerts hauran d’abaixar les persianes durant 15 dies des d’avui per decisió de la Generalita­t per mirar d’aplanar la desbocada corba de la Covid-19. Només se salven els museus, que hauran d’obrir a un terç de l’aforament, per bé que, això sí, caurà la Nit dels Museus. Es tracta, va definir el vicepresid­ent Pere Aragonès, d’una “aturada social de país”, i aquesta vegada, això sí, el tancament arriba acompanyat de mesures d’ajuda, de diners per a les empreses afectades, que en el sector cultural fa set mesos que estan realment castigades. El Departamen­t de Cultura ha aconseguit una via d’ajuda de 17,2 milions d’euros perquè el sector pugui fer front al mes de novembre.

Les sales, al seu torn, més enllà de l’abatiment i de la posada en marxa en molts casos de nous ERTO, no es quedaran quietes. Moltes institucio­ns públiques, tant teatres com auditoris, ja tenien plans de contingènc­ia davant un possible tancament, i poden emetre continguts en línia de més qualitat que els que van oferir voluntario­sament al març davant el confinamen­t. El Liceu, que tancarà fins al 24 de novembre, posarà a disposició del públic l’enregistra­ment de Don Giovanni a YouTube el 8 de novembre (17 h). El festival Temporada Alta o el TNC també emetran muntatges, i L’Auditori, concerts en directe, gravats sense públic, a través de la nova plataforma L’Auditori Digital.

El sector de les arts escèniques tenia força assumit que podia arribar un altre tancament cultural després de la muntanya russa de notícies d’aquests dies, però està desanimat després del gran esforç que va fer diumenge per aconseguir una hora més en el toc de queda que permetés sobreviure als espectacle­s. El productor Jordi Sellas explica que els tres dies següents han estat telefonant i enviant correus electrònic­s a 3.000 espectador­s del musical La jaula de las locas per canviar les hores de les entrades, una tasca finalment inútil. “És un cop que ens deixa al límit”, conclou.

Isabel Vidal, presidenta d’Adetca, l’associació d’empreses teatrals de Catalunya, reconeix que

“aquesta vegada no s’ha pres la cultura com el primer a tancar, s’ha lluitat per no tancar”, però tot i així admet que ha estat “un cop molt dur, perquè ara toca parlar amb els treballado­rs i artistes i, en el millor dels casos, protegir-los amb ERTO”. Això sí, valora que per primera vegada el tancament vagi acompanyat d’ajuda als afectats: “Hi ha un pla de rescat per a la cultura al novembre de 17,2 milions; espero que sigui àgil”. Tot i així, creu que “els teatres som part de la solució: si la gent ha de fer coses, val més que les facin en espais segurs”. I confia que siguin “15 dies, perquè aquests mesos són la nostra temporada alta i perquè després dels només dos mesos que fa que estem oberts hi ha gent que ha produït espectacle­s nous i arriscant diners”. Com la tornada al Poliorama d’El mètode Grönholm. Tot i que els casos més sagnants són l’estrena ahir al TNC de La dona trencada, que només pot oferir aquesta funció, i El quadern daurat al Lliure: el va treure de l’escenari el primer confinamen­t, i ara el segon.

El director del festival Temporada Alta de Girona, Salvador Sunyer, explica que miren de recol·locar en el que queda de festival els espectacle­s dels pròxims 15 dies, com el de Carmen Machi. I, sobretot, ampliar l’oferta d’espectacle­s digitals: continuara­n celebrant el Torneig de Dramatúrgi­a a porta tancada i l’emetran en línia, i també espectacle­s com els d’El Pot Petit o Turba, que s’estrenava avui. “Sobretot intentarem que els actors i companyies continuïn cobrant”, subratlla.

El Palau de la Música anuncia que tancarà les portes un mes, fins al 30 de novembre, perquè administra­tivament els simplifica les coses. Miraran de recol·locar els concerts i valoren emetre’n algun en streaming sense públic per la seva plataforma Palau Digital. Això sí, encara es podrà visitar el Palau, però a un terç de l’aforament habitual. El Liceu igualment anuncia el tancament fins al 24 de novembre i caurà el seu Don Giovanni –que emetran a YouTube–, el Malandain Ballet Biarritz i l’òpera en versió concert Mitridate, re di ponto, que intentaran recol·locar. L’Auditori tanca 15 dies i des d’avui comença a emetre els seus concerts programats en directe sense públic a la seva nova plataforma L’Auditori Digital.

Els museus van rebre ahir la notícia que podran continuar obrint les portes amb una barreja d’alleujamen­t –els tres mesos de tancament van ser molt durs i encara se’n ressenten– i preocupaci­ó per la resposta de visitants que hi pugui haver mentre duri l’estat d’alarma. L’ocupació mitjana dels museus des que van reobrir després del confinamen­t ha baixat entorn d’un 20% respecte a l’any anterior, de manera que la reducció de l’aforament d’un 50% a un 33% de la capacitat no comporta un canvi substancia­l. I alguns, com La Virreina Centre de la Imatge, que a diferència de la resta ha aconseguit mantenir bona part de les visites, ja havia limitat l’aforament a un terç per les dimensions reduïdes de les seves sales. Entre les excepcions, l’exposició Feminista havies de ser al Palau Robert, que està formant cues, o el CaixaForum, on alguns caps de setmana s’arriba al límit permès. Això sí, suspendran totes les activitats programade­s i hauran de resignar-se a no poder celebrar la Nit de les Museus. Convocada a nivell eu

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain