La Vanguardia (Català-1ª edició)

Quixots inversos: mantenint el seny gràcies als llibres

-

El sector del llibre –reunit a la fira Liber, que es va clausurar ahir– afronta les noves mesures amb temor per la caiguda del consum, però alhora amb una certa esperança perquè el confinamen­t va fer pujar els índexs de lectura i s’han après algunes lliçons. L’escriptora Irene Vallejo recorda que, en aquests temps, “els llibres han estat el meu món exterior, els meus peus, les meves ales, els meus viatges, la meva manera de posar-me en contacte amb allò llunyà. Hem estat Quixots inversos: conservem el seny gràcies als llibres, que ens ajuden a sortir d’espirals obsessives”. El periodista cultural Jorge Barriuso apunta el fenomen de l’“embafament audiovisua­l” en temps d’enclaustra­ment perquè “l’oferta de les plataforme­s, si la mires molt de temps, acaba semblant sempre el mateix; necessites altres coses”.

Lola Larumbe, de la llibreria Alberti, constata el boom de la compra per internet, “i alguns s’adonen que, en comptes d’anar a una gran plataforma, poden comprar en línia amb seguretat a les seves llibreries, que no els xafardegen ni envien publicitat”. L’escriptora Vanessa Pérez Sauquillo parla de “desfeta” per “la cancel·lació d’esdevenime­nts”, la principal font d’ingressos per a molts escriptors. També dona fe que “els autors es reinventen digitalmen­t: classes d’escriptura, contaconte­s, vídeos... D’altres aprenen a maquetar i pugen llibres autoeditat­s a Amazon”. L’editora Ofelia Grande, directora de Siruela, xifra la caiguda mitjana de facturació del sector entorn d’un 15% i assenyala que “hi ha uns quants llibres que es venen molt, en quantitats semblants a les passades; el problema és que els llibres que venien poc ara encara venen menys. N’hi ha moltíssims per sota dels 1.000 exemplars”. Destaca l’increment de llibres electrònic­s, en 4 punts, però matisa que “a Espanya un 70% de la lectura digital de llibres és pirata; ens repartim un pastís que és un 30% del real”.

Després d’aconseguir diumenge una hora més en el toc de queda, el sector va rebre ahir el nou tancament com un cop molt dur

Els teatres i auditoris es llancen a emetre en digital: el Liceu oferirà de franc el seu ‘Don Giovanni’ el 8 de novembre

Cau la Nit dels Museus, els cinemes tanquen per tercer cop i les sales de concerts continuen sense obrir les portes

“És la tercera vegada que els cinemes han de tancar aquest any”, lamenta Pilar Sierra, directora del Gremi d’Empresaris de Cinemes de Catalunya. El sector, castigat durament per la crisi sanitària, no s’esperava gens aquestes noves mesures, que arriben 15 dies després de les restriccio­ns del toc de queda. Però el gremi no té més remei que assumir amb “resignació” que els cinemes tornin a abaixar la persiana. “La consellera de Cultura ens ha dit que la situació està descontrol­ada i que l’única manera de reduir la mobilitat és tancant els locals de concurrènc­ia pública”, assegura, i insisteix que els cinemes “són llocs segurs, on hem aplicat un protocol molt estricte”. L’exhibició cinematogr­àfica no es refà per culpa de la pandèmia, que ha deixat aquest 2020 sense estrenes potents: “Estàvem un 70% per sota de l’any passat; ara s’agreujarà molt més. La situació és realment preocupant, perquè molts treballado­rs tornaran a l’ERTO. No se’ns oblida que estem en una pandèmia, però tot és molt més complicat del que pensàvem”. La Generalita­t els ha avisat que el tancament dels cinemes serà “entre 15 dies i un mes”, i podran tornar a obrir quan la taxa de reproducci­ó del coronaviru­s se situï en 0,9. Actualment està en 1,34. “Vull ser positiva i pensar que podrem obrir d’aquí 15 dies”, diu Sierra. Després de l’anunci d’ahir, l’Asian Film Festival Barcelona va ajornar el festival en el format presencial i va mantenir l’apartat en línia a Filmin, i el Most Festival va comunicar que posposava la seva desena edició al juny.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain