La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ignasi Aballí representa­rà Espanya a la Biennal de Venècia

- T. SESÉ

Ignasi Aballí (Barcelona, 1958), un dels artistes més destacats de la seva generació –i probableme­nt el que ha tingut més influència en les que han vingut després– representa­rà Espanya a la pròxima Biennal de Venècia, que tindrà lloc del 23 d’abril al 27 de novembre del 2022. El creador català, de sòlida projecció internacio­nal, ocuparà el pavelló espanyol amb un projecte titulat Correcció, i tindrà com a comissària la crítica d’art Bea Espejo

L’elecció d’Aballí és fruit de la decisió d’un jurat format per experts, a partir d’una invitació a sis comissaris i artistes a presentar un projecte per al Pavelló d’Espanya, que justament el 2022 celebrarà el centenari. Es van rebre cinc propostes. En una segona trobada, dimarts, 27 d’octubre, i després d’entrevista­r els comissaris i artistes, el jurat es va decantar per Aballí, entre altres raons, pel “caràcter específic de la proposta presentada i el seu rigor metodològi­c i conceptual en una intervenci­ó que posa l’accent en la idea de l’erroni, l’amagat, l’impensable i l’inimaginab­le”, segons va informar ahir el Ministeri d’Exteriors. En la mateixa nota, i sense revelar els detalls del projecte, s’especifica que Correcció es planteja com “una intervenci­ó que trastoca la memòria en termes espacials i que modifica l’espai d’exposició, la seva ubicació a la Biennal i la seva relació amb la mateixa ciutat de Venècia”.

Aquesta no serà la primera vegada que Aballí participa en la Biennal de Venècia, la cita més important del món de l’art. El 2007 l’artista ja va ser l’únic espanyol convidat pel llavors comissari de la mostra, el pintor i crític nordameric­à Robert Storr, a formar part de l’exposició general a l’Arsenale. Aballí també ha estat l’únic espanyol fins ara que ha obtingut el premi Joan Miró (2014) i ha tingut importants exposicion­s al Reina Sofia o al Macba, entre altres museus. La seva obra, de marcat accent conceptual, transita en diferents mitjans (pintura, vídeos, fotografia, instal·lacions) i forma un univers singular on el quotidià envaeix l’espai artístic, i al revés.

El jurat per al pavelló espanyol ha estat format per Katya García-Antón, directora de la FundacióOf­fice of Contempora­ry

Art Norway; Javier Hontoria, director del Museu Pati Herrerià; Peio Aguirre, crític d’art, comissari independen­t i editor; Beatriz Herráez, directora del Museu d’Art Contempora­ni del País Basc, Artium, a més del director de Relacions Culturals i Científiqu­es del Ministeri d’Afers Exteriors i de Cooperació-Aecid, Guzmán Palacios, i la directora de Programaci­ó d’Acció Cultural Espanyola (AC/E), Isabel Izquierdo.

L’artista català presentarà un projecte titulat ‘Correcció’, de l’abril al novembre del 2022

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Ignasi Aballí
MANÉ ESPINOSA Ignasi Aballí

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain