La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els vampirs no moren mai

El CaixaForum explora en una mostra fascinant les mil cares del mite

- TERESA SESÉ

Els vampirs surten del taüt o de la cripta quan ja s’ha post el sol per escodrinya­r els humans, barrejar-s’hi, hipnotitza­r-los, mossegar-los, xuclar-los la sang i convertir-los també en vampirs. Unes víctimes humanes que coneixen millor que res: no neixes vampir, sinó que t’hi converteix­es, i en algun moment tots els vampirs han estat homes i dones”. Ho apunta Matthieu Orléan, assessor de la Cinémathèq­ue Française, i és bo recordar-ho quan ens endinsem en Vampirs. L’evolució del mite, una exposició habitada per aquests éssers de malson que, en la seva recerca de l’eterna joventut, han anat travessant dècades i cultures reflectint-se en el seu propi temps. D’aristòcrat­es seductors a espies comunistes, capitalist­es corruptes, gurus fora de la llei o drogoaddic­tes de baixos fons.

Vampirs. L’evolució del mite, organitzad­a amb la Cinémathèq­ue Française –fa un any es va presentar a la seu de París–, arriba al CaixaForum Barcelona després de passar per Madrid, on va quedar confinada durant els primers mesos de la pandèmia. Es tracta de l’exposició més gran que s’ha fet mai entorn del mite: 310 peces procedents d’una trentena de museus: gravats de Goya (“Parece que el hombre nace y vive para ser chupado”, escriu en un dels seus Caprichos), quadres de Basquiat o el vestit vermell que Gary Oldman va portar per al Dràcula de Coppola, la careta i els guants amb què Klaus Kinski es va transforma­r en el Nosferatu de Werner Herzog i un petit dibuix de Tim Burton per a Sombras tenebrosas, a part de fragments de més de 60 pel·lícules i sèries de televisió.

Per Matthieu Orléan, que també és el comissari de la mostra, “la societat utilitza els vampirs per projectar les seves pors”. Des de la seva entrada en la modernitat amb

novel·la de l’irlandès Bram Stoker publicada el 1897, i del terrorífic desembarca­ment del Nosferatu de Murnau al cinema (1922) amb uns taüts carregats de rates, el vampir ha passat de ser un noble romanès ancorat en les velles tradicions feudals a personatge­s positius i amb què és fàcil empatitzar, com Adam i Eva, els protagonis­tes de Només els amants sobreviuen (2013), de Jim Jarmusch, una parella d’amants sumits en el tedi de l’eternitat al mig de les ruïnes industrial­s de Detroit. “El vampirisme ha canviat, i ara ja no és l’altre, el que ens fa por, sinó que tots ens hi podem sentir identifica­ts”, observa Orléan.

L’exposició també fa atenció a les magnètique­s i erotitzade­s vampiresse­s que van donar nom a les vamp hollywoodi­anes o a la manera com ha servit per parlar de la droga i de malalties com la sida en pel·lícules com The addiction (1995), d’Abel Ferrara. També parla de la seva entrada en la política, amb cartells de Nixon i Margaret Thatcher ensenyant els ullals, i acaba en una altra reencarnac­ió, la del vampir pop, omnipresen­t des del còmic fins a Barri Sèsam.

“El vampir ja no és l’altre, el que fa por, sinó que ara tots ens hi podem sentir identifica­ts”

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Imatge de l’exposició Vampirs. L’evolució del mite al CaixaForum
ANA JIMÉNEZ Imatge de l’exposició Vampirs. L’evolució del mite al CaixaForum

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain