La Vanguardia (Català-1ª edició)

Quin periodista no sabia què era l’ADN i no va entendre què li deia Dalí?

-

L’any 1962, tres investigad­ors van rebre el premi Nobel de Fisiologia o Medicina pels avenços en la recerca sobre la molècula de l’ADN: James Watson, Francis Crick i Maurice Wilkins. Hi va faltar un quart component, una dona, Rosalind Franklin, científica britànica que va tenir un paper determinan­t en la descoberta. Franklin havia mort de càncer l’any 1958.

En termes populars, si una persona té el nas gros és perquè ha heretat aquest tret físic a través de l’àcid desoxiribo­nucleic dels seus progenitor­s. Dalí i bona part de la humanitat van quedar fascinats d’aquesta descoberta, que explicava científica­ment coses que eren evidents a ull nu. Avui parlem d’ADN, però aleshores les sigles de l’àcid desoxiribo­nucleic encara no s’havien popularitz­at.

L’any 1971, un dels periodiste­s més prestigios­os de Mèxic va travessar l’oceà per entrevista­r el pintor empordanès a casa seva. Al començamen­t de l’entrevista, Jacobo Zabludovsk­y li demana una prova de veu, i Dalí, exuberant, deixa anar un embarbussa­ment infantil: “Una polla xica, pica, pellarica, camatorta i becarica va tenir sis polls xics, pics, pellarics, camatorts i becarics”.

Zabludovsk­y, impertèrri­t, li pregunta si allò que acaba de dir és francès, i Dalí li respon que és català, i que és una anticipaci­ó del famós codi genètic que els premis Nobel havien descobert feia poc. El pintor hi afegeix que l’embarbussa­ment infantil refereix, d’una manera antiquada, l’estructura molecular de l’àcid desoxiribo­nucleic. El periodista mexicà, en fora de joc, li demana: “I

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain