La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Manga Barcelona afronta des d’avui la pandèmia amb una edició digital

El saló ofereix fins diumenge xerrades, exposicion­s, actuacions i anime en línia

- JUSTO BARRANCO

La van encertar fa un mes quan van decidir cancel·lar l’edició d’aquest any, perquè el Saló del Manga, rebatejat com a Manga Barcelona, s’havia de celebrar just aquest cap de setmana. I la van tornar a encertar quan van decidir en aquell mateix instant que les desenes de milers d’otakus –els aficionats al manga, l’anime i la cultura japonesa en general– que visiten cada any aquesta gran festa no podien quedar orfes. Així doncs, des d’avui i fins diumenge Ficomic, l’entitat que organitza el Manga Barcelona, el trasllada al món digital: és el nou Manga Barcelona Limited Edition. Serà una edició limitada perquè es podrà gaudir dels continguts els dies que durarà l’esdevenime­nt, com si fos la versió presencial però accessible a tothom i gratuïta.

A partir d’avui a les 11 h, els aficionats podran accedir al web

Mangaondem­and.es per veure les emissions en directe del festival i per accedir a nombrosos continguts. I, a més a més, a través de la plataforma de vídeo Filmin es podran veure des d’avui fins al 5 de novembre les pel·lícules d’anime que s’haurien emès al saló, en aquest cas amb un petit pagament per pel·lícula o un abonament de 8,95 euros per veureles totes.

Com al saló que cada any se celebra a la Fira Barcelona, hi haurà convidats japonesos: els mangakas Kaori Tsurutani, autora de Metamorfos­is BL (Norma Editorial), i Gengoroh Tagame, autor d’El marido de mi hermano (Panini), seran entrevista­ts en línia. Són dos creadors que, a més a més, formen part de l’exposició virtual Manga, diversitat i inclusió, que ha comissaria­t Marc Bernabé en col·laboració amb el Japan Media Arts Festival. També hi haurà, com és habitual, actuacions musicals: les de Mika Kobayashi i el grup Back-On.

No hi faltaran les presentaci­ons editorials ni una àmplia oferta de taules rodones i conferènci­es, que abordaran des de com la indústria del manga s’està enfrontant a la situació creada per la pandèmia fins a com apareix la temàtica LGBTI al món del còmic japonès, passant per consells per viatjar al Japó. També es manté la secció Japan Experience amb els tallers habituals relacionat­s amb la cultura japonesa, des d’una introducci­ó a l’idioma japonès fins al món del kamishibai, l’art d’explicar contes per a la canalla ajudats d’imatges. No hi faltaran les arts marcials ni tampoc la popular part gastronòmi­ca, que proposarà receptes per fer a casa.

L’Escola Joso de còmic oferirà una àmplia programaci­ó de classes en línia, i entre les pel·lícules que es podran veure a través de Filmin figuren Seven days war, millor pel·lícula d’animació del Festival de Sitges; la nova pel·lícula del director de culte Takashi Miike, First love, i fins i tot l’edició restaurada digitalmen­t d’un dels grans títols d’Akira Kurosawa: Dersu Uzala. Algunes de les propostes més suculentes tindran un temps limitat de visionamen­t, de 20 h a 8 h, acompanyan­t el toc de queda. Serà el cas de Seven days war, però també de Human lost, de Fuminori Kizaki, adaptació en anime en clau futurista d’una de les grans novel·les de la literatura japonesa: Indigno de ser humano, d’Osamu Dazai.

La versió en línia desapareix­erà, però als otakus els en quedaran alguns records tangibles. El Manga Barcelona Limited Edition ha preparat un starter pack en què els espectador­s es podran descarrega­r, personalit­zar i imprimir una entrada virtual, un cartell de “No molestar” per advertir els de casa que estan ocupats i, fins i tot, receptes per fer plats japonesos senzills per aquests dies a casa.

Hi haurà entreviste­s a autors japonesos i les pel·lícules d’anime s’emetran a través de la plataforma Filmin

 ?? KAORI TSURUTANI ?? Un dibuix creat per la mangaka Kaori Tsurutani per al Manga Barcelona Limited Edition
KAORI TSURUTANI Un dibuix creat per la mangaka Kaori Tsurutani per al Manga Barcelona Limited Edition

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain