La Vanguardia (Català-1ª edició)

Comèdia pura i un punt dura

Cesc Gay estrena ‘Sentimenta­l’, efectiva versió del seu exitós debut al teatre

- FERNANDO GARCÍA ASTRID MESEGUER

La pel·lícula no es podrà veure ara com ara a Catalunya –tot i que sí a la resta de l’Estat– a causa de les mesures autonòmiqu­es contra la pandèmia. Però cal apuntarla per a la reobertura dels cinemes. La culpa de tot és de la veïna. La del mateix Cesc Gay, que es va posar a escriure un text per ella, no sabia si per a guió de cinema o per a obra de teatre. Ja fa uns quants anys que aquesta dona d’un pis annex al dels Gay va començar a “gemegar i cridar a hores estranyes”, explica el cineasta i dramaturg a La Vanguardia. I assenyala que recorda molt bé les “escenes una mica rares” i incòmodes que van provocar aquells crits i gemecs a casa seva, amb els fills.

La situació era incòmoda, però també graciosa. És a dir, de comèdia. I això és el que es va posar a filar el realitzado­r de Barcelona alhora que escrivia el que seria el seu aplaudit i premiat drama Truman. La coincidènc­ia amb aquesta pel·lícula i algunes altres circumstàn­cies el van portar a convertir la història de la senyora passional, primer, en obra de teatre. La peça es diu Els veïns de dalt, es va estrenar al Romea de Barcelona el 2015 i la gran acollida a Catalunya, Espanya i més allà encara ressona. Ara li arriba el torn a la pel·lícula, titulada Sentimenta­l i beneïda, d’una banda, amb unes actuacions memorables de Javier Cámara i de l’argentina Griselda Siciliani als papers de la conflictiv­a parella amfitriona formada per Julio i Ana; i d’altra banda, i en els papers dels alliberats però sorollosos veïns del pis de més amunt (Laura i Salva), la guanyadora de l’últim Goya a la millor actriu, Belén Cuesta, i l’intèrpret i dramaturg acabat de recuperar per al cinema Alberto San Juan, fins fa poc lliurat al teatre.

“Sempre he admirat les comèdies de Billy Wilder i Ernst Lubitsch, de la mateixa manera que totes aquelles en què actuava gent com Cary Grant o Spencer Tracy, diu Gay. “Però jo no havia fet servir mai aquesta mena d’humor en què la història se sosté només en els diàlegs i les interpreta­cions, en contrast amb aquell cinema atmosfèric d’avui”, assenyala.

A Sentimenta­l, la bona i pacient esposa que és l’Ana (Siciliani) convida a fer un pica-pica als escandalos­os atletes sexuals que, pels sons que emeten, semblen en Salva (San Juan) i la Laura (Cuesta). En Julio (Cámara) no hi està d’acord, amb aquesta invitació. Ni amb cap altra cosa que pugui fer o dir la seva dona, a qui ataca sense parar amb una acidesa i una impertinèn­cia dignes d’una plantofada.

Els veïns, ella dolça i un punt setcièncie­s, ell encantador i naïf, fan una proposició sorprenent als seus amfitrions. Els animen a participar en un o més llits rodons. I la cosa s’embolica, per descomptat... Tot i que no necessària­ment com s’imagina l’espectador.

La història avança per territoris cada vegada més escabrosos. És divertida, però té una part dura, gairebé fosca; “un regal enverinat”, diu el realitzado­r. “Perquè segurament el públic riurà com vaig riure jo quan la vaig escriure, però el que s’explica és un combat en una parella que, davant la visita d’aquests veïns, va pujant de to fins que arriba un moment que...”. I aquí s’atura per no explicar massa. Amb un comentari addicional: “El sexe sempre activa determinat­s ressorts i tensions, incomodita­ts, pudors i passions”.

“Estimo la comèdia, que és necessària no només per evadir-se, sinó sobretot per afrontar la realitat i estimular la imaginació”, diu Alberto San Juan. És més, afegeix: “Avui riure no només és necessari; és un acte guerriller”.

Amb 25 anys, la productora catalana establerta als Estats Units Mireia Vilanova ha estat escollida per l’Acadèmia de Cinema Britànic per participar en el prestigiós Bafta Newcomers Program, un programa de desenvolup­ament de talent internacio­nal que dona suport a cineastes emergents establerts a Los Angeles i Nova York en el desenvolup­ament de la seva carrera.

Des de quan viu a Los Angeles i per què es va animar a treballar com a productora?

M’hi vaig traslladar l’agost del 2018 per estudiar un màster a la Universita­t del Sud de Califòrnia (USC). Sempre havia estat una apassionad­a del cinema, i quan als 13 anys vaig descobrir la carrera de Meryl Streep (que continua sent el meu ídol), allò em va obrir les portes a un tipus de cinema diferent. Vaig decidir que volia treballar en aquesta indústria, i va ser a partir d’estudiar un estiu a la MetFilm School de Londres que em vaig començar a interessar per la producció. A diferència d’altres papers, el productor és qui decideix què es crea i com es crea, és a dir, el productor o productora és el pare o la mare d’una obra, i per això em vaig decantar per aquesta professió.

Com va rebre la notícia del seu ingrés al Bafta Newcomers Program?

Ha estat una gran alegria, especialme­nt aquest any que sembla que tot està aturat i que els plans es descarrile­n. Formar part de la família Bafta és un honor, i alhora és reconforta­nt veure que les coses s’estan fent correctame­nt i donen fruits.

En què consisteix el programa?

Dura quatre anys, i la idea és ajudar a impulsar les carreres d’artistes que s’han traslladat a una indústria que no és la seva i que, per tant, es poden trobar amb les barreres tradiciona­ls que suposa viure en un altre país i, especialme­nt, en una indústria megacompet­itiva com és Hollywood. Aquest any hi han entrat set productors nous, i un 78% de tots els selecciona­ts són dones.

Arribar fins aquí no deu pas haver estat un camí fàcil.

Han estat molts anys de feina constant. Quan vaig estudiar la carrera a la Pompeu Fabra vaig veure de primera mà la precarieta­t del sector a Espanya, sobretot per als més joves. Tot això és molt diferent a Los Angeles, on el sector audiovisua­l és molt més gran, i, si no hagués estat per la beca de la Fundació La Caixa per estudiar als EUA, la meva vida hauria estat molt diferent.

“Avui dia riure no només és necessari; també és un acte guerriller”, diu l’actor Alberto San Juan

En quins projectes ha estat treballant?

Ara faig de coordinado­ra a l’estudi independen­t Entertainm­ent One. Estic en postproduc­ció del film documental Els 14 del portal, sobre els incidents de Can Vies del 2014, i estic desenvolup­ant el meu primer llargmetra­tge de ficció, Two sisters. I la setmana que ve estrenem el curt de comèdia Tiro dominical al festival de St. Louis, un dels més grans dels EUA i preselecci­onador per als Oscars.

 ?? FILMAX / LVG ?? Belén Cuesta, Alberto San Juan, Javier Cámara, Cesc Gay i Griselda Siciliani
FILMAX / LVG Belén Cuesta, Alberto San Juan, Javier Cámara, Cesc Gay i Griselda Siciliani
 ?? JULIAN LOZANO ?? La productora Mireia Vilanova
JULIAN LOZANO La productora Mireia Vilanova

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain