La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pedri enamora

La perla del Barça sorprèn per l’exquisides­a amb la pilota

- LA NOVA SENSACIÓ BLAUGRANA JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ

Pedro González López, futbolísti­cament conegut com a Pedri, és d’aquells nois que sense una pilota als peus passarien inadvertit­s. Esclar que si continua així no podrà ni posar un peu al carrer. Que l’hi preguntin a Ronald Koeman. Poc després de fitxar pel Barça com a entrenador, va coincidir en un restaurant amb el futbolista canari, que estava dinant amb el seu representa­nt. Pedri, que el 25 de novembre farà 18 anys, va anar a saludar el seu nou tècnic i l’holandès, en un primer moment, no el va pas reconèixer. Però des que el va veure amb una pilota als entrenamen­ts l’ha captivat. “El que ha fet és impression­ant. Serà un gran jugador per al Barça”, va resumir l’holandès dimecres al Juventus Stadium.

“És un noi de 17 anys com qualsevol altre. Un noi normal, natural, un enamorat del futbol que se n’anava a dormir amb la pilota i es llevava amb els llibres. Baixava a la placeta a jugar partidets i a futbol tennis”, compila per a La Vanguardia Manuel Rodríguez, Tonono ,el director de captació i formació del Las Palmas, el seu club de procedènci­a.

En la primera titularita­t en la Champions, el de Tenerife va deixar a Torí el seu segell de qualitat, la seva denominaci­ó d’origen, i va evocar reminiscèn­cies de dos dels seus ídols, Iniesta i Laudrup. “El que el distingeix dels altres és que sap prendre sempre la decisió correcta i ho fa a una gran velocitat. Té una enorme intel·ligència futbolísti­ca i un gran marge de millora. Encara sorprendrà molt més”, explica Tonono.

En temps d’economia de guerra, el seu fitxatge per 5 milions significa brodar el lema bo, bonic i barat. Poden arribar a ser 25 milions. Per això Pedri ha de convertir-se en internacio­nal absolut i el Barça conquerir la Champions, entre una altra sèrie de variables. Però si tot això arriba, el canari hauria acabat sortint igualment molt econòmic.

Perquè ha passat de ser carn de cessió a erigir-se, juntament amb Ansu Fati, en la pedra angular de les il·lusions de present i de futur del Barça. Jugar a futbol és fàcil. Jugar fàcil a futbol és el que és difícil. I això és el que porta Pedri al seu estil.

Després de sentir-se una mica descol·locat a la dreta en el clàssic, d’altres s’haurien ensorrat, però Koeman li va redoblar la confiança, el va moure a l’esquerra i el futbolista va respondre superant un pulmó com Cuadrado de la Juve. Ja ha jugat a totes dues bandes i a la mitjapunta. “Pot funcionar en diverses posicions, però des de l’esquerra pot sortir millor cap endins que per la dreta”, va analitzar el tècnic holandès. “On millor es troba és a la mitjapunta darrere del nou, perquè hi té sortida cap a totes dues bandes i es pot girar ja amb el control, una cosa que molt pocs futboliste­s fan, i ser molt vertical, tot i que també sap jugar pels costats”, diu el director de captació del Las Palmas.

El seu joc parla per ell. Així va ser des dels inicis a Tegueste, la localitat de Tenerife on va créixer entre arrels blaugrana. El seu avi hi va fundar una penya del Barça el 1994, després de les famoses lligues de Tenerife, i Nicolau Casaus hi va anar a la posada de llarg. Després en va agafar el relleu el pare del futbolista, Fernando González, que amb la seva mare regenta una casa de dinars en un lloc que serveix de punt de pas per a surfistes. “És molt culer, a la nostra residència de nois hi havia grans discussion­s. No es perdia ni un partit del Barça, li vam dir que es fixés més en com jugaven que en els tatuatges i en les botes i ens va fer cas”, recorda Tonono.

El Tenerife va preferir no fitxarlo perquè no tenia prou cos i quan va voler reaccionar ja era tard. Temps després, Pedri va acabar recalant i cremant etapes al Las Palmas,

on un entrenador d’arrelament madridista com Pepe Mel li va fer confiança. El tècnic del conjunt canari, coincidint amb el 70è aniversari del club groc, va advertir el Madrid que tenia una gran perla, però el Barça va ser més ràpid i més valent. Era la segona vegada que els blancs haurien pogut aconseguir els serveis de Pedri, que va passar una prova a Valdebebas que no va acabar de fer el pes als caçatalent­s blancs. Ara se’n deuen ben penedir, perquè el Barcelona no va voler que li passés com en el cas de Marco Asensio, un jove que tenia gairebé lligat però que no va firmar perquè va regatejar en el desemborsa­ment de diners. Aquesta vegada no. Amb José Mari Bakero sent part clau de la negociació i de l’operació i amb l’actual secretari tècnic, Ramon Planes, donant-hi el beneplàcit final, el Barça va arribar a un acord amb el Las Palmas el 2019 i el va deixar la temporada passada a préstec a les Canàries. El Barcelona tenia informes molt positius ja des del 2018 sobre el futbolista elaborats per Carlos Marín, fins fa un any observador blaugrana a la zona, però el que va acabar de convèncer la direcció esportiva blaugrana va ser la gran pretempora­da que va fer Pedri amb el Las Palmas.

En una altra pretempora­da, la d’aquest exercici, Pedri s’ha obert camí al Barça. Arrencava el seu somni, compartit a Barcelona amb el seu germà, que estudia cuina i amb qui conviu. Encara no pot anar a votar ni conduir. Un taxi el va a buscar després dels partits del Camp Nou. Però dins del camp ja s’ha fet gran.

 ?? ALESSANDRO DI MARCO / EFE ?? Encarant
El barcelonis­ta Pedri va superar a Torí el futbolista del Juventus Cuadrado
ALESSANDRO DI MARCO / EFE Encarant El barcelonis­ta Pedri va superar a Torí el futbolista del Juventus Cuadrado

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain