La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una aposta fallida

Els clubs espanyols deixaran d’ingressar uns 90 milions del patrocini del joc

- TONI LÓPEZ JORDÀ

Ni tabac ni alcohol ni ara tampoc cases d’apostes i jocs d’atzar. L’esport va perdent sectors de patrocini –que aportaven ingressos sucosos als clubs–, acorralats per les legislacio­ns europea i estatal sobre la publicitat. A Espanya, a partir de l’1 de setembre del 2021, els operadors de joc desapareix­eran de les samarretes dels equips (a més dels estadis i suports dels clubs –xarxes socials, webs, publicacio­ns–) en compliment del reial decret de Comunicaci­ons Comercials de les Activitats del Joc, impulsat pel Ministeri de Consum que dirigeix Alberto Garzón (Unides Podem). Una bona mossegada a les arques dels clubs, que deixaran d’ingressar prop de 90 milions d’euros anuals, segons calcula LaLiga.

En el conjunt dels pressupost­os dels 42 clubs profession­als (Primera i Segona A) és una minúcia, al voltant d’un 3% dels 3.300 milions d’euros del global dels comptes del darrer exercici, i molt lluny de la principal font de finançamen­t del futbol: la televisió, amb 2.117 milions per drets audiovisua­ls. Tot i així, la pèrdua de la publicitat de les cases d’apostes suposa un bon pessic per a alguns clubs, un efecte que s’aguditza en època de recessió dels ingressos pels efectes de la Covid-19 i en funció de la seva dimensió com a entitat.

La dependènci­a dels diners procedents de les empreses d’apostes, en una mesura o una altra, és generalitz­ada. Actualment 32 dels 42 equips de LaLiga (un 76%) tenen algun operador de joc com a patrocinad­or, segons dades recollides pel web especialit­zat 2playbook. En 25 d’aquests 32 clubs de Primera i Segona A el Govern espanyol els ha advertit per carta –enviada dimecres als respectius presidents– que hauran d’extingir el seu contracte com a màxim el 30 d’agost del 2021. Alguns clubs havien sol·licitat moratòries de fins a 3 anys per concloure els contractes.

Per a 11 clubs de Primera i Segona les cases d’apostes són el patrocini principal. És el cas del València (Bwin), Sevilla, Girona (Marathon Bet), Alabès, Betis, Llevant, Leganés i Espanyol (Betway), Granada (Winamax), Cadis (Dafabet) i Mallorca (Betfred). En total es comptabili­tzen 11 operadors de joc en clubs de LaLiga. Els ingressos per aquests patrocinis oscil·len entre els 2 i els 5 milions d’euros anuals. L’afectació és molt diversa.

És el cas, per exemple, del Sevilla i el Girona, tots dos amb Marathon Bet. Al club andalús, amb 200 milions d’euros de pressupost, la firma d’apostes li reporta 5 milions anuals, és a dir, un 2,5% dels ingressos. El seu contracte vencerà a final de temporada, de manera que “tocarà rastrejar el mercat per trobar un nou patrocinad­or, i en època de Covid-19 és més complicat”, diuen des del club sevillà. El turisme pot ser un sector del qual pot obtenir alguna ajuda.

A Girona la pèrdua del patrocinad­or principal –que aquesta temporada ja no llueixen– té efectes més notoris, atès que la proporció del patrocini (al voltant de 2 milions) respecte al pressupost (uns 25 milions) és més gran que en un club de grans dimensions. El problema serà sobretot trobar una alternativ­a. “Amb la situació de Covid-19 hi ha més dificultat, i a més s’ha de renegociar a la baixa”, exposen des del Girona FC, que, com a club petit, per trobar un relleu haurà d’explorar el mercat de proximitat, el patrocini local, també molt tocat per la crisi, i que deixa uns ingressos inferiors respecte a firmes d’àmbit global.

En el cas de l’Espanyol, el club tenia previst poder extingir el contracte amb Betway –patrocinad­or principal–. El Barça també té una casa d’apostes entre els seus anunciants, 1xBet, com a global partner, però no apareix ni a l’equipament ni en als suports del club (web, plafons de sala de premsa...). La seva aportació a les arques és, en el conjunt de l’entitat, poc rellevant.

En altres discipline­s esportives, en el bàsquet només tres equips tenen patrocinis amb cases d’apostes: el Baskonia (TD Systems), el Bilbao (Retabet) i el Betis (del futbol, Betway). També en tenen l’ACB (amb 888Sport) i la Lliga (Sportium).

Amb el reial decret, 25 dels 42 clubs de LaLiga deixaran de tenir patrocini de les apostes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain