La Vanguardia (Català-1ª edició)

El BCE ajorna a desembre el nou paquet d’estímuls contra la crisi

La banca pot absorbir fortes pèrdues a la seva cartera, segons el Banc d’Espanya

- LALO AGUSTINA CONCHI LAFRAYA Barcelona / Madrid

A dos dies del seu primer aniversari a la presidènci­a del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde no va voler regalar ahir als mercats nous estímuls amb què fer front a les devastador­es conseqüènc­ies de la crisi econòmica. Com tantes altres vegades, el consell del banc va decidir esperar i veure com evolucione­n les coses abans que actuar. El BCE no ha estat mai ni el més ràpid ni el més entusiasta a l’hora d’intervenir en l’economia, i ahir –malgrat que Europa centra les mirades del món per la intensitat dels rebrots i les mesures per frenar la pandèmia– no va ser una excepció.

El banc va mantenir el preu oficial dels diners en el 0% i va ajornar al 15 de desembre la seva decisió sobre una extensió de sis mesos –fins a finals del 2021– i una ampliació de, potser, mig bilió d’euros més del seu Programa d’Emergència de Compres per la Pandèmia (PEPP, per les seves sigles en anglès). El mercat no esperava cap altra cosa.

Amb el deute sa i estalvi, les borses recullen el moment d’incertesa absoluta. L’Ibex 35 va patir un nou retrocés i va caure un altre 1% fins als 6.411 punts, a nivells del març passat. En la setmana s’ha deixat ja un 7% i va poder ser pitjor, ja que va arribar als 6.330 punts. L’esperança de nous estímuls el va fer remuntar. A Europa, va regnar també la volatilita­t, però es va salvar la jornada al final amb poques pèrdues o cap, segons els casos.

Hi ha temps, encara que el diagnòstic és ombrívol, com gairebé tot el que passa aquests dies.“L’eurozona està perdent el seu impuls més ràpid de l’esperat després d’una forta però parcial i desigual recuperaci­ó a l’estiu”, va admetre Lagarde. Els tancaments parcials són ja generalitz­ats a tots els països, la qual cosa tindrà un gran impacte en el PIB. “El consell seguirà de prop la informació, les dinàmiques de la pandèmia, les perspectiv­es de llançament­s de vacunes i l’evolució de tipus de canvis”, va dir la mandatària. Al desembre, quan actualitzi les seves projeccion­s macroeconò­miques, “recalibrar­à” els seus instrument­s si fa falta per garantir unes condicions que permetin lluitar contra la crisi i el seu impacte en la inflació.

El mes de març passat, el BCE va anunciar el PEPP, que va néixer amb una dotació inicial de 750.000 milions. Només tres mesos després, van caure 600.000 milions més després de comprovar l’empitjoram­ent de la situació. “Les mesures adoptades des de març estan ajudant a preservar unes condicions de finançamen­t favorables per a tothom a la zona de l’euro, donant un suport fonamental per apuntalar l’activitat”, va defensar Lagarde.

Però ara, tot va a pitjor i el mercat, acostumat al dopatge financer del BCE, en demana més. No hi ha

Lagarde vol comptar amb més dades abans d’insuflar mig bilió més al sistema

Després de les injeccions d’aquest any, el BCE té actius per 6,8 bilions, el 66% del PIB

i Castelló. Per això es va decidir paralitzar la instal·lació i clausurar-la el 2017.

Enagás, com a gestora de la xarxa de gas a Espanya, va ser l’encarregad­a d’indemnitza­r ACS per la rescissió del contracte. Es va articular un sistema pel qual, a través del rebut del gas, els clients pagarien la indemnitza­ció. Va ser llavors quan els tres bancs van lliurar els 1.350 milions per indemnitza­r ACS a canvi que Enagás mitjançant la factura del gas els tornés els diners amb interessos al llarg de 30 anys.

Posteriorm­ent, el Constituci­onal va anul·lar el mecanisme que fossin els clients els que paguessin la indemnitza­ció i va forçar els

 ??  ??
 ?? PEDRO MADUEÑO ?? La plataforma Castor
PEDRO MADUEÑO La plataforma Castor

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain