La Vanguardia (Català-1ª edició)

La inversió de Transports a Catalunya creix un 92% el 2021

El ministeri destinarà un total de 2.387 milions d’euros a la comunitat

- PILAR BLÁZQUEZ

L’esborrany de pressupost­os del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana preveu una partida d’inversions territoria­litzada per a Catalunya de 2.387 milions d’euros, que suposa un increment del 92% respecte a les inversions que van recollir els pressupost­os fins ara vigents, els del 2018, segons ha pogut saber La Vanguardia.

Els detalls de la destinació d’aquesta quantia seran desglossat­s pel ministre José Luis Ábalos en els propers dies.

Com la resta del pressupost del ministeri, la partida destinada a Catalunya pateix un potent impuls per la injecció procedent dels fons europeus, ja que d’aquells 2.387 milions, 652 milions seran sufragats per fons procedents del Mecanisme de Recuperaci­ó i Resiliènci­a definit per la Unió Europea.

Un impuls que José Luis Ábalos va celebrar durant la presentaci­ó de les línies generals dels pressupost­os de la seva cartera, ahir a la seu del Ministeri de Transports. “Al contrari que altres crisis, no ens veiem en la urgent obligació de fer retallades que afectin a la inversió. Aquesta vegada podem impulsar la recuperaci­ó econòmica amb els pressupost­os i aquest impuls el destinarem a les transforma­cions i prioritats que Espanya necessita”, va assegurar el ministre.

Un impuls que suposa incrementa­r el pressupost total de l’antic Ministeri de Foment un 53%, fins als 16.664 milions d’euros. Est tracta de la quantia més alta de l’última dècada. Recullen 4.982 milions en inversions i uns altres 354 per a Pla d’Habitatge Estatal.

La inversió en ferrocarri­ls, com a eix per impulsar el transport net i sostenible, és una altra de les partides estrella del pressupost, ja que creix un 36,4%, fins a un total els 5.876 milions. L’increment més gran es dona a la xarxa convencion­al. En aquests pressupost­os es trenca amb la tendència dels últims anys d’oblidar la xarxa de Rodalies i s’incrementa aquesta partida en un 150%, fins als 1.500 milions d’euros. Tot i així, la xarxa d’alta velocitat continuarà sent la més cuidada, ja que rebrà 2.877 milions d’euros, davant els 1.826 milions destinats a la xarxa convencion­al i els 857 milions que rep Renfe, un 126,7% més.

Els corredors atlàntic i mediterran­i comptaran amb 1.259 milions d’euros. En l’apartat de carreteres destaca l’increment del 58%, fins als 1.240 milions d’euros, de la inversió en conservaci­ó de vies. “Revertim el dèficit de conservaci­ó dels últims anys i recuperare­m els nivells de conservaci­ó anteriors al 2011”, va assegurar el ministre.

I una curiositat: aquest any, per primera vegada en la història dels pressupost­os del Ministeri de Foment, té apartat propi la bicicleta, amb cinc milions d’inversió directa i exclusiva per a aquest tipus de transport.

 ?? RODRIGO JIMÉNEZ / EFE ?? El ministre de Transports, José Luis Ábalos, va presentar ahir els pressupost­os del seu departamen­t
RODRIGO JIMÉNEZ / EFE El ministre de Transports, José Luis Ábalos, va presentar ahir els pressupost­os del seu departamen­t

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain