La Vanguardia (Català-1ª edició)

Foment veu equivocada la legislació laboral aprovada per la Covid-19

-

“Les mesures errònies de l’àmbit laboral aprovades durant la pandèmia són intervenci­onistes i perjudique­n la iniciativa empresaria­l”. És l’opinió de la patronal Foment del Treball sobre la bateria de normes legals que han vist la llum en els últims mesos, com la prohibició d’acomiadar si no és retornant els ajuts públics rebuts, la interrupci­ó del còmput dels contractes temporals afectats per un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) o el compromís de l’empresa que ha fet un ERTO de mantenir l’ocupació durant sis mesos.

Segons l’opinió del director de Relacions Laborals de Foment, Javier Ibars, aquests canvis legislatiu­s atempten contra la llibertat d’empresa i represente­n una limitació de les capacitats d’actuació dels empresaris. Va lamentar que creen “insegureta­t jurídica”.

En una roda de premsa juntament amb la presidenta de la Comissió Laboral de Foment, María Ángeles Tejada, va celebrar que el Govern de la Generalita­t hagi aclarit que el teletrebal­l no és obligatori. Ibars va explicar que en la reunió del Consell de Relacions Laborals el que es va pactar és que el teletrebal­l seria obligatori quan les autoritats així ho dictamines­sin. No ara.

Ibars i Tejada van descriure un ombrívol panorama al preveure que moltes empreses es veuran forçades a presentar expedients d’extinció de contractes o a concursos de creditors. “Hi haurà moltes empreses que hauran de presentar no ERTO, sinó ERO i concursos”, va assenyalar el dirigent de Foment.

Entre les principals mesures que reclamen els empresaris catalans destaca la d’allargar de manera indefinida els ERTO per a aquelles empreses que així ho necessitin. Tejada va advertir que “seria lamentable que Espanya fos l’únic país que augmentés els costos laborals per a les empreses” en plena pandèmia.

Preguntada per les restriccio­ns que afecten sectors com la restauraci­ó, la responsabl­e de Foment va apuntar que “no sembla oportú que es tanqui la restauraci­ó però el transport públic vagi a rebentar” i amb “molts” dels usuaris “sense mascareta”. Per això Foment apressa a desplegar “plans de xocs” amb mesures de suport als sectors afectats davant l’“atzucac” que viuen.

La patronal va avisar que “és desproporc­ionat limitar el comerç dels establimen­ts de més de 800 metres quadrats, encara que el seu aforament sigui del 30%, i el tancament dels centres comercials”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain