La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern mobilitzar­à 306 milions per pal·liar les noves restriccio­ns

El paquet d’ajuts va destinat als sectors econòmics més afectats

- BLANCA GISPERT

La Generalita­t destinarà 306 milions d’euros a un paquet d’ajuts per pal·liar l’impacte de les noves restriccio­ns. El Govern va explicar ahir que els ajuts aniran destinats a compensar les pèrdues d’ingressos de les empreses dels sectors afectats: el comerç, la cultura, el lleure, l’esport i l’hostaleria, entre d’altres.

El vicepresid­ent del Govern català i conseller d’Economia, Pere Aragonès, va revelar que el Govern aprofitarà el finançamen­t addicional derivat de la suspensió de les regles fiscals per finançar els nous ajuts, que s’afegeixen al paquet de 40 milions anunciat la setmana passada.

La Generalita­t va detallar que en els propers dies s’obriran quatre línies en els següents àmbits. Cultura es veurà compensada amb 17,2 milions, que aniran destinats a entitats i empreses de tot el sector. Educació en el lleure comptarà amb 20 milions d’euros, que es dirigiran a suplir la falta d’activitat de les entitats. Al sector de l’esport li correspond­ran 10 milions, que aniran destinats als clubs federats. Els establimen­ts de restauraci­ó, lleure nocturn, estètica o parcs infantils, afectats ja per restriccio­ns prèvies, comptaran amb 50 milions d’euros que s’afegiran als 40 aprovats la setmana passada (i que preveien l’ingrés de 1.500 euros per a cada empresa beneficiàr­ia). La Conselleri­a d’Empresa va avançar ahir que ja ha admès 14.000 sol·licituds relatives al primer paquet de 40 milions.

D’altra banda, la Generalita­t activarà una línia d’ajuts de 18 milions d’euros per al sector turístic i una altra amb 13 milions per a la indústria i la promoció econòmica. En l’àmbit de l’emergència habitacion­al, la Generalita­t té previst destinar 26 milions per cobrir la totalitat dels ajuts al lloguer, 12 milions per al lloguer d’aparthotel­s en desús per reallotjar famílies (per part de l’Agència de l’Habitatge), i dos milions, a la rehabilita­ció d’habitatges.

En paral·lel, el Consell Executiu té previst aprovar la propera setmana un decret llei que, dins del marc competenci­al de la Generalita­t, dificultar­à l’execució dels desnonamen­ts.

Seguint amb les mesures socials, el Govern destinarà 125 milions a ampliar el pressupost de la renda garantida de ciutadania i les aportacion­s addicional­s a la Creu Roja i el Banc d’Aliments, així com a reforçar serveis socials i residencia­ls.

En aquest sentit, el Govern va anunciar que la propera setmana aprovarà un decret llei per evitar que en el pagament de l’IRPF es penalitzi a aquelles rendes més baixes que, per tenir doble pagador a causa de ser beneficiàr­ies d’un

Cultura, lleure, comerç, hostaleria, turisme i habitatge, entre els més beneficiat­s

ERTO i alhora cobrar de l’empresa, tenen un gravamen mitjà superior.

Totes aquestes mesures aniran acompanyad­es amb aportacion­s addicional­s al transport públic (253 milions d’euros) ja previstes en el fons extraordin­ari Covid per compensar la caiguda d’ingressos derivada de la reducció de la mobilitat.

La patronal Foment del Treball va reaccionar ahir davant les noves mesures. Si bé va qualificar positivame­nt l’increment d’ajuts econòmics, els va considerar insuficien­ts perquè les noves restriccio­ns enfonsen l’economia. La patronal que presideix Josep Sánchez Llibre

Foment del Treball veu insuficien­ts els ajuts i critica les limitacion­s al comerç

es va mostrar especialme­nt crítica amb les limitacion­s de l’activitat comercial, “excessivam­ent costoses i de difícil aplicació”. En un comunicat, va qualificar de “desproporc­ionat” el fet de limitar el comerç dels establimen­ts de més de 800 m2, encara que l’aforament sigui del 30%, així com el tancament de centres comercials. A més, va dir que l’entrada en vigor immediata no permet efectuar ajustos de personal i de logística necessaris.

En la mateixa línia, la patronal Pimec va demanar “concreció, ampliació i execució immediata de mesures compensatò­ries per als sectors de la restauraci­ó, comerç, estètica, cultura i esport”. La patronal va alertar que més de 19.500 empreses estan en risc de tancament i que 73.500 llocs de treball es veurien afectats. També va reclamar que el nou paquet es tradueixi “en ajuts directes i no línies de crèdits”, ja que les companyies tenen dificultat­s per assumir l’endeutamen­t.

 ?? QUIQUE GARCÍA / EFE ?? Diversos ciutadans passegen pel centre comercial Glòries, que haurà de tancar durant 15 dies, com a mínim
QUIQUE GARCÍA / EFE Diversos ciutadans passegen pel centre comercial Glòries, que haurà de tancar durant 15 dies, com a mínim

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain