La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’economia dels EUA marca un rècord de creixement

-

Un rècord agredolç. L’economia dels EUA va anotar en el tercer trimestre un creixement del PIB anualitzat del 33,1%, segons dades provisiona­ls del Departamen­t de Comerç.

Tot i això, aquest repunt, que suposa una marca històrica i que no es veia des de la Segona Guerra Mundial, suposa una alegria relativa. A escala interanual i segons els mètodes de càlcul a Europa, l’economia dels Estats Units va repuntar en el tercer trimestre en comparació amb els tres mesos anteriors –sense anualitzar– un 7,4%, després de la caiguda del 9% registrat entre abril i juny. Les cicatrius continuen obertes.

“El PIB real del tercer trimestre del 2020 està un 3,5% per sota del nivell del quart trimestre del 2019”, va indicar l’agència estadístic­a federal. L’economia de l’Oncle Sam no ha assolit els nivells anteriors a la Covid-19. Només ha recuperat dos terços de la seva riquesa i la meitat dels 22 milions de llocs de treball perduts a causa de la pandèmia.

De fet, les estimacion­s de creixement per al quart trimestre estan per sota del 5% “Sense més estímuls, l’hivern pot ser molt dolorós”, va dir Jeff Madrick, membre principal de The Century Foundation a Nova York.

En un context econòmic incert, és dubtós que aquest repunt sigui suficient per condiciona­r les eleccions presidenci­als de la setmana que ve. Tal com deia Constance Hunter, economista en cap de KPMG, “el diable es troba en els detalls. La bifurcació entre consum de béns i serveis no és sostenible. Els primers van créixer un 5,5%, els segons, un 2,8%, quan fins i tot en una recessió la gent va al dentista i es talla el cabell. Això significa que els serveis, que suposen el 45% del PIB, encara es poden alentir”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain