La Vanguardia (Català-1ª edició)

Repsol analitza una sortida a borsa del seu negoci de renovables

- CONCHI LAFRAYA

L’energètica Repsol no descarta una possible aliança o treure el seu negoci de renovables a borsa per impulsar el seu creixement.

En la conferènci­a amb els analistes per presentar els resultats dels nou primers mesos de l’any, el conseller delegat, Josu Jon Imaz, va assenyalar que l’aliança amb Ibereólica Renovables a Xile per a la seva expansió internacio­nal en renovables pot servir “de pista” per al que farà la companyia en aquest negoci. A Xile, la companyia que presideix Antoni Brufau desenvolup­arà amb aquell grup autòcton la construcci­ó i el desenvolup­ament de 1.600 megawatts fins a l’any 2025 en renovables, xifra que pot ampliarse fins als 2.600 megawatts per a l’any 2030.

A través d’aliances d’aquest tipus o la sortida a borsa a Espanya la companyia comptaria amb més recursos per anar desenvolup­ant projectes basats en energies netes.

En aquest context de crisi, la petroliera va registrar pèrdues de 2.578 milions fins al setembre per l’impacte històric del coronaviru­s. Repsol arrossega provisions del segon trimestre per la Covid19 i l’efecte inventari per la caiguda del preu del cru, que la va portar a actualitza­r el valor d’actius. Només l’actualitza­ció del preu dels actius d’upstream va suposar 1.726 milions. I si se suma l’efecte inventari, la xifra s’eleva a 2.774 milions, la qual cosa comporta que la companyia continuï en números vermells. Malgrat això, el resultat net ajustat, el que mesura específica­ment l’esdevenir del negoci, en els nou primers mesos de l’any s’ha situat en 196 milions, a causa que en el tercer trimestre s’han recuperat les vendes.

No obstant això, les actuals restriccio­ns de mobilitat per la segona onada de la pandèmia podrien tornar a retallar les vendes de carburants, que en el moment de més confinamen­t van arribar a caure el 90%. En aquest sentit, Imaz va destacar que a l’octubre ja s’han vist descensos del 16% en la demanda de carburants comparat amb el mateix mes de l’any passat. I la demanda de querosè per a avions es manté molt feble, amb descensos del 74% el setembre comparat amb el mateix mes de l’any passat.

Malgrat tot, Repsol va aconseguir generar caixa per 2.122 milions d’euros fins al setembre. La companyia continua amb el seu pla de resiliènci­a, que persegueix reduir les despeses operatives fins a 500 milions, optimitzar el capital circulant en 700 milions i reduir les inversions fins als 1.200 milions. Ahir, la cotització va tancar a 5,226 euros, després d’un descens del 0,05%.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Antoni Brufau, president
EMILIA GUTIÉRREZ Antoni Brufau, president

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain