La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona construeix ja menys habitatges i hotels

Els promotors es refugien en els projectes d’oficines

- ROSA SALVADOR

Barcelona creix en oficines, amb projectes en marxa que sumaran a la ciutat 365.000 m2, mentre cauen les obres per construir habitatges i hotels, segons l’estudi Barcelona des del cel que ha elaborat la consultora CBRE, que reflecteix com els promotors s’han anat adaptant a les noves normatives municipals.

“No és possible negar l’evidència del descens de projectes. És probable que tingui a veure amb aquella normativa”, va assenyalar Xavier Güell, director de l’oficina de Barcelona de la consultora. L’Ajuntament obliga a reservar un 30% de cada promoció a habitatge social i permet només construir hotels a zones allunyades del centre urbà.

L’informe de CBRE explica que a la ciutat hi ha actualment 33 edificis d’oficines en projecte, gairebé el doble dels 17 que es comptabili­tzaven fa un any, i aportaran a la ciutat un 60% més de superfície que la que hi havia en obres l’any passat. Al contrari, hi ha 192 projectes per edificar habitatges, un 3% menys que el 2019, i han baixat a la meitat els projectes per aixecar hotels, amb només set edificis en marxa, que afegiran unes 650 noves habitacion­s, encara que la firma inclou en aquest epígraf una residència d’estudiants de 400 habitacion­s.

Güell va reconèixer que l’edificació s’ha mantingut estabilitz­ada, malgrat la pandèmia. “És un sector que té molta inèrcia, de manera que l’impacte del coronaviru­s el veurem en un o dos anys”, va reconèixer. Per això, l’estudi, realitzat a començamen­ts de setembre, reflecteix una activitat de promoció bàsicament estable respecte al 2019, amb 261 projectes en marxa, un més que el 2019, perquè l’augment de les oficines ha compensat la caiguda als altres sectors.

A la ciutat, el 71% de les noves

Hi ha 33 projectes i 365.000 m2 d’oficines en obres, i 192 projectes per construir 4.141 pisos

promocions són d’obra nova, davant el 29% de rehabilita­ció, i 134 d’elles ja estan en obres i amb grues, un increment del 21% en comparació amb el 2019.

L’habitatge concentra la major part de l’activitat constructo­ra a la ciutat: representa un 74% dels projectes en marxa, encara que el 2018 suposava el 84%. Actualment a la ciutat es construeix­en 4.141 habitatges, un 10% més que fa un any. L’activitat es concentra en l’Eixample, amb 1.104 habitatges en projecte, seguit de Sant Martí (909) i Sants Montjuïc (710).

Com que la ciutat té en general una trama urbana molt consolidad­a, la majoria de les promocions són de petita mida, amb una mitjana de 23 habitatges. L’activitat de promoció se centra a Sant Martí i Sants-Montjuïc, “on estan ara les grans bosses de sòl que queden a la ciutat”, assenyala Güell, mentre que en districtes com Ciutat Vella o Sarrià-Sant Gervasi l’activitat se centra en la rehabilita­ció.

El sector d’oficines, assenyala l’estudi, té 33 projectes en marxa, 28 dels quals ja en obres, i està enormement concentrat en el 22@, on són 29 d’ells.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Edificis d’oficines al districte tecnològic del 22@ del Poblenou, a Barcelona
ÀLEX GARCIA Edificis d’oficines al districte tecnològic del 22@ del Poblenou, a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain