La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’escola assaja un futur sense assignatur­es ni exàmens

Es pot aprendre sense aquesta fórmula? Cada vegada més escoles demostren que sí i revolucion­en la manera de fer classe

- MAITE GUTIÉRREZ Barcelona / Castellbis­bal

Jesuïtes i Escola Pia aposten per un canvi educatiu que França ja està regulant

Ni assignatur­es, ni exàmens ni notes. La santa trinitat de l’educació tradiciona­l salta pels aires en un nombre creixent d’escoles. Encara són minoria, però aquests centres posen sobre la taula la necessitat de capgirar un sistema que molts consideren obsolet.

Allò d’eliminar horaris i exàmens, almenys parcialmen­t, és la part més vistosa d’aquestes iniciative­s. En realitat, es tracta d’una peça més dins d’un canvi profund, sistèmic, que intenta respondre a una pregunta fonamental: Com ha de ser l’escola del se- gle XXI? Del tema se’n va parlar àmpliament a Barcelona a començamen­ts de mes, durant la celebració de l’ITworldEdu, un certamen sobre innovació educativa lligada a la tecnologia.

Richard Gerver, professor britànic que assessora diversos governs en matèria d’educació, hi va fer una crida per fer caure els murs de l’escola del segle XIX, la que, segons ell, encara predomina a qualsevol país del món. Escoles en els quals continua sonant el timbre perquè els nens canviïn de matèria o surtin al pati, “com en una fàbrica”. És l’educació de la societat industrial. “Però ara som a la societat del coneixemen­t, o no és així?”, plantejava Gerver.

Aquestes inquietuds són molt a prop, no només en boca de gurus internacio­nals i en els congressos. Només cal passar per les jornades de portes obertes d’escoles i instituts aquests dies. Es va veure, per exemple, en les sessions informativ­es de l’escola pública El Martinet de Ripollet (Vallès Occidental), el mes passat. Molts pares van quedar sorpresos en descobrir que no hi ha horaris ni “la classe de matemàtiqu­es, la de llengua o la d’anglès”, sinó que els continguts s’aprenen de forma transversa­l entorn d’un centre d’interès o projecte –la Lluna, la història del temps, el nombre pi...–; que els alumnes no fan exàmens convencion­als, sinó que estan sotmesos a una avaluació contínua, i que, per tant, els pares tampoc no reben qualificac­ions numèriques dels fills, sinó un informe sobre el que l’alumne ha après i el que no.

El cas més notori d’aquesta nova educació aquests dies és el de les escoles Jesuïtes de Catalunya, un projecte que ha captat l’atenció del sector educatiu del país. Sota el nom d’Horitzó 2020, els vuit centres que integren la xarxa s’han embarcat en un canvi radical. A part d’eliminar horaris i assignatur­es, han modificat l’espai de l’escola, han unit grups d’alumnes i professors, han creat una nova etapa intermèdia que unifica els cursos de 5è i 6è de primària amb els de 1r i 2n d’ESO... Aquest curs tres centres fan una prova pilot i en cinc anys, els 13.000 alumnes d’aquestes escoles treballara­n amb la nova metodologi­a.

Una transforma­ció semblant ha emprès l’escola Pia. Els vint col·legis que integren el grup, amb 20.000 alumnes, han preparat durant quatre anys una metamorfos­i educativa que iniciaran el curs que ve a tres escoles. A poc a poc l’estendran a tots els seus centres. A la xarxa pública, cada vegada més escoles de primària treballen d’una forma similar, encara que a la secundària resulta més difícil trobar iniciative­s d’aquest tipus.

Una excepció: la xarxa d’instituts innovadors que coordina l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universita­t Autònoma de Barcelona (UAB).

L’institut-escola Les Vinyes (Castellbis­bal) forma part d’aquesta xarxa i s’ha convertit en un referent arreu. A infantil i primària tot el currículum es reparteix entre “racons, ambients i projectes”. Els ambients serien el més semblant a una assignatur­a tradiciona­l, explica Boris Mir, el cap d’estudis.

Hi ha el racó de matemàtiqu­es, de llengua... on els alumnes adquireixe­n coneixemen­ts bàsics. Després, els ambients imiten situacions de la vida real, i en els projectes els estudiants elaboren treballs en grup.

A la secundària, cada profes-

TRANSFORMA­CIÓ PROFUNDA Aquests centres busquen una educació que respongui a les demandes socials JESUÏTES

I ESCOLA PIA El seus col·legis han iniciat un canvi total en la manera d’ensenyar

sor imparteix dues assignatur­es i es creen equips docents encarregat­s de cadascun dels cursos. L’ensenyamen­t s’organitza en cicles d’entre tres i quatre setmanes: les dues primeres els alumnes tenen classes “més tradiciona­ls”, i després fan una feina globalitza­da, on les diferents discipline­s es fonen per donar resposta a una pregunta o desafiamen­t. Es pot mesurar la bellesa? Qui som? Som realment a l’any 2015? Quines desigualta­ts perdu- ren? Són qüestions que els alumnes han treballat, i aquí s’integren les llengües, les matemàtiqu­es, la tecnologia o la història. Redacten documents, busquen informació, s’organitzen per crear una exposició, una revista o una producció audiovisua­l que respongui a aquestes preguntes. “Aquesta metodologi­a també ens permet treballar habilitats socials, l’organitzac­ió, la col·laboració, la creativita­t, l’empatia... capacitats que la societat actual re-

clama i que l’escola tradiciona­l no potencia prou”, afirma Mir.

A l’escola jesuïta Infant Jesús, de Barcelona, la classe de 5è de primària s’ha organitzat en grups per elaborar una línia del temps, de la prehistòri­a als nostres dies. Les tres professore­s que són amb els 50 alumnes expliquen el naixement de l’antiga Grècia i de Roma i aporten recursos d’internet, els alumnes busquen informació en català, castellà i anglès; realitzen una línia del temps a escala, situen en un mapa interactiu ciutats i fets històrics... “Així és divertit treballar; l’any passat, amb les assignatur­es normals tot era més avorrit”, assegura un grup d’alumnes.

“Un dels objectius del nostre canvi és lluitar contra l’absentisme emocional, nens que vénen a l’escola per obligació, però que no gaudeixen del fet d’apren- dre”, relata el director de l’Infant Jesús, Joan Blasco. “A la vida no tenim problemes de matemàtiqu­es, llengua o geografia, sinó problemes en general, així que és lògic que l’escola funcioni de forma interdisci­plinària, i potenciant habilitats i actituds més enllà dels coneixemen­ts acadèmics”, afegeix el director general de l’Escola Pia, Joan Vila.

La Lomce va en el sentit contrari, amb un currículum molt detallat de cada assignatur­a i posant l’èmfasi en les notes numèriques des de primària. De tota manera, els professors consultats consideren que les escoles tenen marge de maniobra per continuar amb els projectes malgrat els currículum­s oficials.

Això sí, en els centres públics reclamen més suport per dur a terme aquestes experiènci­es innovadore­s, que a la xarxa concertada sol ser més fàcil d’instaurar. “La innovació a les escoles està tolerada, però no avalada”, coincideix­en Boris Mir i Rosa Sardà, directora de Les Vinyes.

Una de les principals dificultat­s que troben és la inestabili­tat de la plantilla. “Sobretot a l’ESO; poder escollir el professora­t resulta fonamental per mantenir aquests projectes”, continuen. Ensenyamen­t ha iniciat un canvi en aquest sentit i permet triar alguns perfils singulars a les direccions dels centres

El canvi a l’escola del segle XXI, defensen tots, es torna imperatiu.

INSTITUT-ESCOLA LES VINYES Treballen els continguts de forma global, relacionan­t totes les matèries BORIS MIR “Es tolera la innovació a l’escola pública, però no està avalada”

 ?? KIM MANRESA ?? Infant Jesús. Els alumnes preparen una línia del temps amb la professora
KIM MANRESA Infant Jesús. Els alumnes preparen una línia del temps amb la professora
 ??  ?? Les Vinyes. Alumnes d’ESO d’aquest centre iniciaven ahir un nou projecte global
Les Vinyes. Alumnes d’ESO d’aquest centre iniciaven ahir un nou projecte global
 ?? GEMMA MIRALDA ??
GEMMA MIRALDA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain