La Vanguardia (Català-1ª edició)

El safrà floreix a les Garrigues

El Tossal, a l’Albagés, produeix 4 quilos a l’any i arribarà als 50 en dos anys

- ARIADNA BOADA Barcelona

Enamorats del paisatge de les Garrigues (Lleida), la danesa Jette Rützou i el productor Fernando Bofill van decidir recuperar el cultiu del safrà en aquesta comarca, on ja se n’havia produït durant l’edat mitjana. Juntament amb una altra parella de l’Albagés, coneixedor­s del camp i dels cultius, van crear el 2012 una societat per iniciar de nou el cultiu d’aquesta espècia.

Després d’una inversió de 300.000 euros, El Tossal de les Garrigues va obtenir la tardor del 2013 la primera recol·lecció de safrà d’uns 2,5 quilos en una petita explotació agrícola ubicada a l’Albagés. “L’any passat vam plantar més bulbs i la producció va créixer fins als 4 quilos”, assenyala Rützou. “En aquesta comarca les condicions de clima són ide- als per a una bona producció de safrà, a més, i gràcies als coneixemen­ts de la gent d’aquí hem millorat la producció”. El procés de recol·lecció que segueixen és molt manual i artesanal. “Per aconseguir un quilo de safrà es necessiten 150.000 flors”, expliquen.

La nova firma vol ser el referent mundial del millor sa- frà de qualitat. Gràcies a un equip comercial extern, han aconseguit situar aquesta aromàtica espècia en supermerca­ts com Caprabo, Sorli, Plus o botigues de delicatess­en, i també al canal horeca (hotels i restauraci­ó) de Catalunya. “L’any que ve volem sortir ja a vendre a la resta d’Espanya i a països com els Estats Units, el Japó, Alema- nya, França o Dinamarca”, expliquen.

El Tossal de les Garrigues ja ocupa 8 persones i en l’època de recol·lecció, poden arribar a contractar fins a 20 treballado­rs més. El procés d’envasament del flascó el realitzen treballado­rs del centre especial de treball El Pla, d’Almacelles (Lleida).

El creixement d’aquest projecte tan personal d’amor per aquesta comarca consisteix a recuperar i potenciar altres cultius autòctons. En els seus plans de creixement, els socis preveuen la possibilit­at de produir i comerciali­tzar a més oli d’oliva, olives arbequines i fruits secs. “Sempre cultius tradiciona­ls de la comarca”, indica Rützou. En dos anys preveuen arribar als 50 quilos de producció de safrà i, junt amb altres cultius, generar una xifra de negoci de 400.000 euros.

 ?? MERCÈ GILI ?? Els impulsors del projecte, a l’Albagés
MERCÈ GILI Els impulsors del projecte, a l’Albagés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain