La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Cal canviar de rumb o el precariat explotarà”

Guy Standing, professor i autor de ‘Precariado: una carta de derechos’

- PIERGIORGI­O M. SANDRI Barcelona

Guy Standing és el creador del concepte de precariat, entès com a classe social. Un neologisme que ha adquirit una dramàtica actualitat. Aquest professor de la Universita­t de Londres que ha treballat més de trenta anys per a l’OIT (i que ara viu en una masia d’un antic molí a la Toscana) al seu últim llibre, Precariado: una carta de derechos (Capitán Swing Ed.), alerta que les files del precariat estan creixent. Defensa la introducci­ó d’una renda bàsica per reduir desigualta­ts. Va estar ahir a Barcelona amb motiu de l’acte de clausura del curs de drets socials de l’Observator­i Desc al CCCB.

Precari és algú que no té una feina estable? Els que pertanyen al precariat es resignen a una vida amb feina inestable, però hi ha alguna cosa més: són els que no tenen una ocupació que els defineix com a identitat, una narrativa pròpia de la seva feina. Es veuen obligats a fer múltiples cursos de formació, a buscar constantme­nt ofertes, al networking, a fer cues interminab­les i a omplir formularis per saltar d’una ocupació a una altra, que és temporal. I això crema molta energia. És la primera classe de la història amb un nivell educatiu superior a les tasques que executa. I només depenen del seu salari per sobreviure: no tenen propietats, ni fons de pensions, ni pòlisses de salut, ni bonificaci­ó. Uns sous que, a més, baixen. El precariat viu sempre al límit del deute suportable. Hi ha precaris joves i no tan joves. He rebut milers de correus de gent adulta que em diu: “Jo ara també formo part del precariat”.

Però aquí es parla de recuperaci­ó econòmica. No hi ha regeneraci­ó de la de- manda agregada per estimular consum i inversió, perquè hi ha una suma de deute enorme. Les empreses espanyoles aconseguei­xen diners de les exportacio­ns i les finances i els grans bancs poden acudir als mercats. És una bombolla financera insostenib­le, no una recuperaci­ó real.

Però Portugal i Irlanda també estan creixent després de posar en pràctica mesures d’austeritat. A Irlanda els nivells de vida dels irlandesos estan per sota dels que tenien abans de la crisi. Pel que fa a Portugal, centenars de milers de ciutadans han hagut d’emigrar per treballar. El país sobreviu gràcies a les inversions de la seva excolònia. I el partit de l’austeritat, en les últimes eleccions, ha perdut. Vostè d’això en diu èxit? Grècia és un desastre. I Espanya? Continueu amb una taxa d’atur de més del 20% i un dèficit pressupost­ari que no complireu.

Per què als salaris a Espanya els costa de remuntar? En els últims vint anys la demanda d’ocupació s’ha quadruplic­at al món. Tenim 2.000 milions de persones que aspiren a una feina. I les empreses van on poden pagar sous més baixos. La distribuci­ó de la renda del segle XX s’ha acabat. Es creia que quan hi havia creixement econòmic la part de riquesa que es destinava a remunerar el capital i la que corresponi­a al treball era estable. Durant trenta o quaranta anys va ser així; ara ja no. El capital acumula cada vegada més ingressos a costa del treball. Això passa a tots els països. Cal estudiar formes alternativ­es de redistribu­ció de la riquesa. Si no es canvia de rumb, el precariat continuarà augmentant i això és un còctel socialment explosiu. En condicions similars als anys trenta va aparèixer l’extrema dreta. La renda bàsica com a dret de la ciutadania és la millor opció per lluitar contra les desigualta­ts socials.

I d’on es treuen els diners per pagar-la? Hi ha algunes vies. Per exemple, dels fons sobirans. Es destina una part dels guanys de les seves inversions per pagar-ne una part a la ciutadania. També es poden aconseguir recursos de l’elimi- nació de les subvencion­s a les empreses i de les exempcions fiscals atorgades a les grans corporacio­ns.

Però la renda bàsica també és, en cert sentit, una subvenció. No, és un dret. Qualsevol riquesa és el fruit, en certa manera, de la feina de les generacion­s anteriors. En lloc d’heretar fortunes, una cosa que passa entre rics, seria més just que els ciutadans rebessin un tipus de dividend social, com a remuneraci­ó de les inversions passades. L’única condició moral, no legal, que inclouria per acceptar la renda bàsica seria la d’anar a votar i de participar en la vida política o acudir a una assemblea pública una vegada a l’any. Perquè ser ciutadà implica drets, però també deures.

Els detractors afirmen que amb una renda garantida les persones es tornen més ocioses. Això no està demostrat. Es va fer un experiment pilot a l’Índia. Es van donar uns ingressos modestos als habitants d’un llogarret durant 18 mesos. Les dades van demostrar que la productivi­tat havia augmentat en aquesta comunitat més que en les altres i més que en el passat. D’altra banda, les enquestes demostren que la gent, pel simple fet de rebre una renda bàsica, no deixa per això de treballar. Només el 2% deixaria la feina. I el més probable és que aquests siguin els treballado­rs menys productius i que fan les tasques més ingrates.

Europa, no obstant això, ha optat per un altre camí: augmentar la liquiditat amb quan

titative easing. Mario Draghi va anunciar que concediria a la banca europea l’equivalent de 1.000 bilions d’euros. Aquesta és una renda bàsica, per als banquers! Aquests diners es dediquen a inversions per fer pujar el preu de les accions. Això no fa altra cosa que augmentar les desigualta­ts. A més, els inversors inverteixe­n on hi ha rendibilit­at. Si es troba a l’Àsia, portaran el capital allà. És a dir, fora d’Europa. Per això la recuperaci­ó econòmica no s’està notant al carrer. Imagini, en canvi, que es triessin les vint regions més pobres d’Europa i se’ls donés una renda bàsica. Diguem una part petita, uns 20.000 milions. Què passaria? A més dels beneficis ja esmentats, es frenaria la immigració, perquè els romanesos o els búlgars es quedarien a casa seva. Així es tallarien les ales als partits d’extrema dreta.

Tot i això, no hi ha ni un sindicat que doni suport a la renda bàsica que vostè proposa. Els sindicats ara represente­n els antics empleats que tenen feina estable. Defensen l’statu quo i no els nous treballado­rs. Per això són els més vehements opositors de la renda bàsica, encara que sigui una mesura progressis­ta. Ho veuen com una cosa hostil. Un dirigent una vegada m’ho va explicar: “És que si hi hagués una renda bàsica, perdríem el control. Ningú no s’afiliaria a un sindicat”. Ho trobo una mica immoral. I és un error, perquè la gent, si tingués uns ingressos estables, tindria menys por de participar en la societat i d’integrar-s’hi, fins i tot en un sindicat.

El model de la flexsecuri­ty escandinav­a s’ha posat de moda. No el convenç? Sempre m’he oposat a aquest sistema. Perquè la seguretat la necessiten tots. En aquests països, tenim flexibilit­at laboral, però la seguretat només es concedeix si el treballado­r demostra que no té recursos i que això no és per culpa seva. El resultat és que el país a Europa on més han crescut les desigualta­ts en temps recents és Suècia. El seu model està mort. I Dinamarca és el país amb més deute de les llars en percentatg­e del seu PIB.

Podem recull les aspiracion­s del precariat a Espanya? Quan va començar semblava un moviment que reflectia l’esperit dels indignats. Ara tendeix a acostar-se a la classe mitjana. Crec que és un error i això explica per què està caient en les enquestes.

ELS NOUS PRECARIS “La feina que troben és inestable, només compten amb el seu salari i estan endeutats”

RENDA BÀSICA “L’única manera de reduir les desigualta­ts és donar una renda a tothom”

‘QUANTITATI­VE EASING’ “Europa ha inundat de liquiditat els bancs però ha ignorat els ciutadans”

SINDICATS “Les centrals sindicals avui no represente­n el precariat”

 ?? MAITE CRUZ ?? Guy Standing, pare del concepte de precariat, va estar ahir a Barcelona al CCCB
MAITE CRUZ Guy Standing, pare del concepte de precariat, va estar ahir a Barcelona al CCCB

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain