La Vanguardia (Català-1ª edició)

Primavera catalana de congressos

La majoria de partits de Catalunya celebraran en els pròxims mesos uns conclaves decisius per al seu futur

- Text elaborat per: IÑAKI ELLAKURÍA, MAITE GUTIÉRREZ, JOSEP GISBERT I RAÚL MONTILLA

Després d’un calendari electoral endimoniat, amb les eleccions municipals, les catalanes i les generals, i amb un nou escenari polític amb noves formacions que han guanyat pes i protagonis­me, la majoria de partits catalans celebraran la primavera que ve els seus respectius congressos.

Alguns, com Ciutadans i En Comú Podem, tenen la missió d’adaptar la seva estructura i organitzac­ió al gran creixement electoral que han experiment­at en poc temps, així com a les seves noves responsabi­litats institucio­nals.

Mentre que Convergènc­ia (CDC), el PSC, el PP català i Unió (UDC) tractaran de reinventar-se per recuperar l’espai i la influència perdudes. Tot i això, els partits encara estan a l’espera de si hi tornarà a haver o no eleccions generals. Haver de tornar a les urnes obligaria les formacions a endarrerir els congressos.

CDC

La refundació inajornabl­e

CDC té previst celebrar el seu congrés a la primavera, però la data exacta encara està per determinar. La refundació, inajornabl­e, és el principal objectiu de la formació, que vol convertir-se en una nova força de centre sobiranist­a ampli, una mena de confluènci­a que englobi des de l’independen­tisme fins al dret a deci- dir. Encara no s’ha decidit si la refundació comportarà la desaparici­ó de les sigles o si finalment es mantindran. Artur Mas, que ja ha deixat la presidènci­a de la Generalita­t, és l’encarregat de pilotar aquesta transforma­ció del partit, que ja està suscitant les primeres confrontac­ions internes perquè dos dels seus dirigents –Jordi Turull i Germà Gordó– han manifestat que estan interessat­s a ocupar la secretaria general. Ara cal veure com acabaran encaixant totes les peces, perquè la nova estructura que té al cap el líder de CDC no és precisamen­t la de mantenir una organitzac­ió vertical com la que hi ha hagut fins ara, sinó la de donar pas a una direcció col·legiada, que segueixi la línia dels partits nòrdics i nordameric­ans i que fins ara a Catalunya només ha adoptat Demòcrates de Catalunya, la jove formació nascuda de l’escissió d’Unió.

CIUTADANS

Adaptar-se al creixement

Convertir-se en el primer partit català amb implantaci­ó i projecte a la resta d’Espanya, amb presència al Congrés, a la majoria de parlaments autonòmics i ajuntament­s, obliga Ciutadans a afrontar, en els pròxims mesos, un redisseny de la seva estructura interna i de la seva manera de funcionar, que fins ara se centrava sobretot en la figura d’Albert Rivera. Aquesta trans- formació, que, entre d’altres, integraran als òrgans de govern –consell general i executiva– els representa­nts territoria­ls Ignacio Aguado (Madrid), Juan Marín (Andalusia), Ignacio Prendes (Astúries), serà el principal repte del congrés que tenen previst celebrar entre maig i juny. La reunió taronja, a més de reafirmar el lideratge incontesta­ble de Rivera al partit, impulsarà la idea d’Inés Arrimadas com a número 2. Pel que fa al terreny ideològic, s’espera un intens debat entre el sector socialdemò­crata, format majoritàri­ament pel dirigents catalans, el sector més liberal i conservado­r per la definició ideològica del partit.

PSC

La nova socialdemo­cràcia

Miquel Iceta va assumir, el juliol del 2014, la primera secretaria del PSC, després de la dimissió de Pere Navarro, amb el compromís de garantir l’estabilita­t d’un socialisme català que passava per un dels seus pitjors moments, afrontar amb certes garanties un període electoral molt dur –municipals, catalanes i generals– i celebrar un “congrés obert” que servís per obrir el partit a la societat i modernitza­r-lo. La voluntat del dirigent socialista és seduir una part dels joves progressis­tes que s’han acostat a Podem en les últimes eleccions. Iceta també té la intenció d’optar a tornar a ser escollit. Ara per ara només es coneix la seva candidatur­a, encara que alguns dirigents metropolit­ans, alarmats per l’ascens de Podem de les generals en feus que havien estat tradiciona­lment socialiste­s, estarien disposats a impulsar i donar suport a una candidatur­a alternativ­a liderada per la jove alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon. Si hi ha dos o més candidats Iceta proposarà que sigui la militància la que esculli a través de primàries el nou primer secretari.

INICIATIVA-PODEM-COMÚ

Materialit­zar la confluènci­a

Els partits articulats al voltant d’En Comú Podem tenen pendent la renovació de les seves direccions durant la primera meitat de l’any, un procés que s’havia deixat de banda a causa de l’atapeït calendari electoral. Iniciativa serà la primera de les formacions confluents que començarà amb les reformes. Està previst que els ecosociali­stes celebrin la seva assemblea a l’abril. La retirada de la primera línia política de Joan Herrera i Dolors Camats els obliga a escollir nova direcció abans d’hora, un equip que haurà de pilotar el procés d’integració amb les altres forces de l’esquerra no independen­tista. Els seguirà Podem. Des de la dimissió de Gemma Ubasart a l’octubre, el partit lila ha estat en mans d’una gestora. A finals de març o princi- pis d’abril tindran lloc unes primàries d’on en sortirà el nou secretari general i el consell ciutadà. Raimundo Viejo i Jéssica Albiach són els dos noms que més sonen per ser al capdavant de la facció catalana de Pablo Iglesias. Al juny es reunirà l’assemblea d’EUiA, on es està previst que repeteixi Joan Josep Nuet, ara diputat amb Catalunya Sí que es Pot. BComú no té congressos importants a la vista i Procés Constituen­t ha de decidir si es dissol o no.

PP CATALÀ

Definir un espai propi

El PP català té pendent des de l’estiu passat, quan Mariano Rajoy va decidir gairebé in extremis col·locar Xavier García-Albiol com a candidat a la Generalita­t per substituir Alicia Sánchez-Camacho, que aquest canvi en el lideratge de la formació a Catalunya comenci a notar-se en un congrés. Amb Camacho ja al Parlament, Albiol espera ser escollit de manera oficial president del PP català i poder dissenyar una nova direcció. Albiol hi vol donar cabuda a dirigents de la seva confiança i obrir el partit a persones de la societat civil i el món acadèmic. Amb uns resultats electorals decebedors i amb C’s menjant-los el terreny, Albiol vol reconstrui­r l’arquitectu­ra del partit tant a l’àrea de Barcelona com al territori i modernitza­r les seves rutines internes i la seva política de comunicaci­ó.

UNIÓ DEMOCRÀTIC­A

La vida sense Duran

Després dels seus intents fallits d’entrar al Parlament i al Congrés, i del divorci amb CDC després de 27 anys de convivènci­a, Unió Democràtic­a de Catalunya (UDC) ha obert un període de reflexió sobre què vol ser en els pròxims anys i que els portarà a fer profunds canvis. Diumenge a l’hotel Porta Fira de l’Hospitalet el seu consell nacional, una trobada en què el president del comitè de govern del partit, Josep Antoni Duran i Lleida, va anunciarqu­e abandonava el seu càrrec encara que el seu successor no serà escollit fins al congrés ordinari que el partit celebrarà el 16 i el 17 d’abril. Amb aquest congrés el partit socialcris­tià començarà una renovació de càrrecs locals, comarcals i intercomar­cals que acabarà amb la renovació del comitè de govern al congrés ordinari i, per tant, l’elecció del successor de Duran. “La idea és arribar a aquest congrés amb tota la feina feta”, apunta el secretari general d’Unió, Ramon Espadaler que, precisamen­t, és, actualment, el que té més possibilit­ats de substituir Duran. El full de ruta inclou la possibilit­at de vendre la seva seu a Barcelona, que està supeditada a la possibilit­at d’un nou avançament electoral. En aquest cas, Unió té previst tornar a presentar-se i intentar fer-se un espai al Congrés.

 ?? DANI DUCH / ARXIU ?? Miquel Iceta, Inés Arrimadas i Xavier García Albiol afronten congressos al seus partits
DANI DUCH / ARXIU Miquel Iceta, Inés Arrimadas i Xavier García Albiol afronten congressos al seus partits

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain