La Vanguardia (Català) - Culturas

Si la broma falla, queda la lectura

- BEGOÑA GÓMEZ URZAIZ

Kingsley Amis deia que hi ha dues regles bàsiques per escriure humor: que els personatge­s no poden riure mai d’una cosa que un altre personatge diu o fa; i que un no ha d’oferir mai una cosa que sigui només divertida. “Fes-ho acceptable com a informació, comentari, narrativa... alguna cosa, perquè si la broma falla, el lector almenys es queda amb alguna cosa”. Segons Amis el vell, P.G. Wodehouse aplicava aquesta norma a la perfecció, fins i tot més bé que Shakespear­e. D’això anterior es dedueix que escriure humor és una cosa seria i endimoniad­ament difícil, que alguns dels llibres que citem aquí resolen amb gràcia.

UN BOSNIÀ A HOLLYWOOD

A se l’ha anomenat el Bellow de Bòsnia i se’l sol comparar amb Nabokov pels cims literaris que ha assolit escrivint en una llengua que va aprendre d’adult.

la seva novel·la més lleugera, és per a alguns la millor. El protagonis­ta, Joshua Levin, és un aprenent de guionista amb idees improbable­s per triomfar a Hollywood i la terrible ocurrència d’enganyar la seva nòvia japonesa amb l’estudiant bosniana.

del Asteroide), NOVEL·LA DE GANDULA (Libros

Quina millor forma d’homenatjar la comèdia lleugera dels seixanta que escrivint... una comèdia lleugera situada als seixanta? A

l’última de ens trobem amb Sophie Straw (una picada d’ullet no tan subtil a Sandie Shaw), una Lucille Ball britànica que ascendeix a la fama a la BBC. Si el concepte novel·la de gandula encara té sentit, aquí hi ha aquests relats.

HOSPITALS CÒMICS (Anagrama), Nick Hornby,

Que els hospitals poden ser llocs inesperada­ment còmics ho sap qualsevol que hagi llegit Samuel Shem (La casa de Dios), hagi vist la sèrie Scrubs o simplement hagi passat un temps a urgències. practica un humor amable que el va salvar quan era resident a Auch (França), i va començar a escriure un blog exitós que després es va traEisenbe­rg

Baptiste Beaulieu

duir en la seva primera novel·la,

(Grijalbo). Amb (Grijalbo)reprèn

idea del somriure curatiu.

UNA COLLA SINGULAR

“El llibre més bonic que s’ha escrit sobre l’amistat”, promet la faixa i per una vegada donem per bona les hipèrboles que solen escriure les editorials. El copare del Petit Nicolas,

inventa a dos nens més que descobreix­en que un estrany (en Marcel·lí, que s’enrojola sense voler) quan s’ajunta amb un altre estrany (l’Arnau, que esternuda perquè sí) no és igual a dos estranys sinó que formen una colla singular.

Jean-Jacques Sempé (Blackie Books) SANT TORNEM-HI AMB ‘VERANO AZUL’

Tranquil tothom, que això no és un exercici nostàlgic a l’estil Yo también>

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain