La Vanguardia (Català) - Culturas

Molt més que autòmats

- ALBERT LLADÓ

La vida no és un objecte. Jordi Pigem (Barcelona, 1964) proposa una visió postmateri­alista al seu últim llibre, Intel·ligència vital, recordant que els organismes –que no són una simple màquina controlada pels seus gens– poden servir com a model tant per a l’enginyer com per a l’artista. La vida no busca exclusivam­ent la supervivèn­cia sinó que el que intenta a tota hora, segons el pensador, és l’autorealit­zació. “No hi ha realitat sense consciènci­a”, ens diu l’autor.

La vida (i no hi ha intel·ligència sense vida) no pot fossilitza­r-se a través d’una simple fórmula, i fuig de les “gàbies conceptual­s”. Entre el creacionis­me (que invoca la intervenci­ó del diví) i el neodarwini­sme (que ho vincula gairebé tot a l’hereditari) hi ha una tercera via científica en la qual Pigem se sent còmode, on es vol “reconcilia­r” el cos i la ment. És un llunyà dualisme que el filòsof català associa a la cultura judeocrist­iana, la por de la mort, la incomodita­t davant la sexualitat i el distanciam­ent entre naturalesa i vida.

Llavors, per què parlem d’“intel·ligència artificial”? Perquè per a Pigem es tracta d’un oxímoron. “La cultura contemporà­nia associa més la intel·ligència amb la tecnologia que amb la vida”, afirma. El que fa la màquina és calcular, aplicar regles de manera rígida i cega. No pensa.

A cada cèl·lula “hi ha sensibilit­at”, sosté Pigem, que a més defensa que en tot organisme, per minúscul que sigui, hi ha alguna manera d’intel·ligència. Darwin ja apuntava a L’origen de l’home que els animals estableixi­n emocions com l’amor, la vergonya o el tedi. Però fins i tot les plantes actuen com si tinguessin cervell quan l’arrel rep algunes impression­s (humitat, pressió o llum) i les dirigeix (fa el seu camí segons la seva anàlisi prèvia). A més, els bacteris, ens recorda el pensador, van ser els primers a produir oxigen a la Terra.

L’autor és crític amb Richard Dawkins, que descriu els éssers vius com “robots matussers”

Jordi Pigem és molt crític amb autors com Richard Dawkins, que en llibres com El gen egoísta descriu els éssers vius (també els humans) com “robots matussers”. Recorda el filòsof, citant el biòleg Ernst Mayr, que els gens, en el genotip, “sempre es troba en context amb altres gens”. “La veritable naturalesa de l’ésser humà és molt més cooperativ­a i altruista que competitiv­a i egoista”, assenyala l’autor. I conclou: “Som molt més Homo reciprocan­s que Homo economicus”.

 ?? GETTY ?? Pigem se sent còmode en la reconcilia­ció del cos i la ment
GETTY Pigem se sent còmode en la reconcilia­ció del cos i la ment

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain