La Vanguardia (Català) - Culturas

Literatura compartida

- Víctor Panicello amb els joves del taller

Un hàbit masoquista consisteix a flagel·lar-nos amb: per a què serveix la literatura? Deambulant per Sabadell trobo l’escriptor que en aquests anys ha coordinat la publicació de Reacció química (escrit amb nois invidents) o Què sents quan no sents res? (amb joves malalts d’anorèxia i bulímia). Farà l’última classe d’un taller literari patrocinat per la Fundació La Caixa a un grup de nois d’entre 14 i 16 anys en risc d’exclusió social: entre tots han estat col·laborant en l’escriptura d’una novel·la que serà publicada en català per l’editorial Comanegra. No tinc tupè ni els cabells rapat a les temples, ni pírcings, ni un mòbil tunejat, ni, esclar, tinc 16 anys. Però Panicello, que sembla un home pacient, m’accepta com a alumne.

El centre de la Fundació Main és una unitat d’escolaritz­ació compartida (UEC). El director em diu que allà “hi té els galls de tots els galliners”. Un 60% han tingut problemes amb la justícia i un 80% han passat pels Serveis Socials. Nanos que han sortit rebotats dels instituts i que arriben aquí per assistir a tallers formatius amb un contingut més personalit­zat i vinculat més a la vida real que a l’acadèmica. Aquí, a l’entrada del centre, en comptes d’una escultura d’Aristòtil hi ha un futbolí. Oli en un llum per a l’estrès.

En aquesta última classe del taller de narrativa només falta rematar l’epíleg que explicarà què se n’ha fet dels protagonis­tes quinze anys després. Els nois hi participen molt activament. Gairebé cap no és introverti­t.

Els nostres personatge­s han lluitat aquests anys per obrir-se un camí. Encara que de vegades lluites i pot sortir malament... – Quina putada! Decideixen que un d’ells es mor.

De què es mor, el Ferran? –De tot el que s’ha fotut.

Víctor Panicello: V.P.:

–El centre li dóna una paga i va tirant. –Es fa cristiana. Es fa monja.

Quan es retroben al funeral, què es diuen? –S’expliquen poca cosa.

Com els ha anat la vida? –A uns bé i a d’altres malament. Tots fan que sí en silenci. –I com poden parlar tant en un funeral?

Potser quan surten, que van a fer un cafè... –O un cubata!

Un cubata no pot ser, que el funeral és al matí. Una alumna riu i mira Panicello com si no sabés res de la vida: –Hi ha gent que beu al matí. Llancen idees per al títol com metrallete­s “Llei de vida”, “Buscant el teu camí”, “Desperta, avança”, “Pedres al camí”... Panicello els diu que el procés final de correcció i portada correspon a l’editorial. –I a quin preu es vendrà?

Encara no se sap, cap a uns 15 euros... –Apa! No el comprarà ningú! –És molt car!

L’autor només percep el 10%. Aquí serien 1,50 euros per llibre. –Doncs quina merda. (Doncs té raó). Els ingressos per drets d’autor aniran a la fundació que els acull. Un dels nois pregunta si es presentarà el llibre al seu institut. Estan derivats a la UEC, però la intenció, com m’ha explicat el director, és reinserir-los als seus centres. Un 65% ho aconseguei­x.

Per què vols presentar-lo al teu institut? –Perquè vegin que no ets un fracassat. Panicello somriu. Jo ja no tornaré a dubtar mai que la literatura serveix per a cosesextra­ordinàries.

V.P.: V.P.: V.P.: V.P.: V.P.: V.P.: V.P.: Víctor Panicello,

– Anava boig amb la moto.

I què se n’ha fet, de l’Ariadna, que volia ser infermera?

–Busca a les escombrari­es. –Està de minyona. –Neteja el cul a senyores grans.

V.P.:

I la Noelia? – Aconseguei­x sortir de tota la merda en què estava ficada.

V.P.:

ANTONIO ITURBE

 ?? ANTONIO ITURBE ??
ANTONIO ITURBE
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain