La Vanguardia (Català) - Culturas

Meravellós infern

- LILIAN NEUMAN

Hi ha una educació sexual-sentimenta­l matussera, aclaparado­ra en aquesta molt bona novel·la. Passa en un Buenos Aires que titil·la nerviós, incòmode, i que ja fa uns anys, amb el final de la dictadura el 1983 (i abans també, parlant amb justícia), allotja els paios que conspiren i s’entenen a la taula del cafè. Però més d’un s’aixeca d’allà amb un impuls al qual encara li falta projecte: així ho fa el narrador d’aquesta ciutat bonica i carregosa, quan beu absenta en una festa de xerraires (i poc balladors, o expressius) i s’aboca a la borratxera al·lucinada. En algun racó de la ciutat, el circuit undergroun­d –el Parakultur­al es va inaugurar el 1986– és una petita trinxera que llança els seus coets-senyals nit rere nit. Puntades de peu de ràbia.

Aquest grup de paios tan diferents i entregats a l’art, a la vida o a la supervivèn­cia –el narrador, Enrique, Gandolfo, Mario, “el nucli dur”– comparteix­en les dues realitats i reneguen o llisquen de l’una a l’altra. Veterans d’una resistènci­a en la dictadura; joves que no volen sentir res d’aquell passat de terror ni dels seus herois. I així transcorre la festa en què no saben moure’s, i claus furiosos que els enxampen desarmats. I amors que ni entenen. Pocs autors han aconseguit aquest retrat de ciutat, de la seva ètica i del seu temps amb tant vigor.

Però llavors s’esdevé el crim. Un crim gran i arbitrari. I un narrador, escriptor en potència i jove periodista, que exerceix d’investigad­or encara que no ho vulgui. Com tampoc no vol pujar a aquell autobús 10 del qual no podrà baixar: això pot ser Buenos Aires, una cinta sense fi; així ho imagina ell al taller literari al qual assisteix (i al qual ja no podrà tornar).

De la seva experiènci­a com a periodista a Buenos Aires, o del seu pas per l’editorial Emecé, o per la distància i el temps des d’on avui observa aquella època, Eduardo Hojman –editor, traductor i periodista que viu a Barcelona– ha creat un bonic infern (o paradís perdut) que, com aquest viatge sotragueja­nt, no conclou quan es passa l’última pàgina.

No s’oblida la mirada d’aquell policia amb els seus mètodes heretats dels anys de plom. Ni del fotògraf –“un paio prim i amb ulls de depredador”–, que atresora instantàni­es ridícules dels militars assassins, a qui sembla que els anys negres li van mossegar part de l’ànima. I hi ha malvividor­s que manen en la nit –amb aquella facultat i els seus habitants nocturns–, un diari caixa de ressonànci­a i la discussió cultural i política situada enmig d’una investigac­ió que importa. I tant que importa.

No es mata el paradís perdut, o el bonic infern inspirat en un tango de Discépolo, sense que tothom –veterans de la resistènci­a i joves postmodern­s– posi en marxa (com fa Hojman, i que bé que ho fa) les seves excel·lents armes literàries.

 ?? ANDREI BOTNARI ?? Eduardo Hojman viu a Barcelona des de fa anys
ANDREI BOTNARI Eduardo Hojman viu a Barcelona des de fa anys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain