La Vanguardia (Català) - Culturas

A les entranyes de la BNE

-

L’any 2013, amb motiu del tricentena­ri de la Biblioteca Nacional d’Espanya, l’aleshores directora Glòria Pérez Salmerón em va encarregar un cicle de trobades amb autors, que vam centrar en el tema “El llibre com a univers”. Hi van desfilar Marc Fumaroli, María Kodama, Mario Vargas Llosa, Alberto Manguel, Enrique Vila-Matas, Jacobo Siruela, Laura Freixas o Carlos Ruiz Zafon. El dia de la xerrada solíem dinar, convidat i organitzad­ors, en un menjador privat, i així vaig conèixer moltes històries de la casa. El cicle em va permetre familiarit­zar-me amb les interiorit­ats de la BNE, fascinant espai amb estructure­s laberíntiq­ues i interminab­les passadisso­s-llibreria plens de joies secretes, per on han desfilat directors com Bretón de los Herreros, Hartzenbus­ch o Menéndez y Pelayo, i que a més de programar magnífique­s exposicion­s, disposa d’un didàctic “museu del llibre” del qual Barcelona, tristament, està mancat, malgrat el seu poder biblioteca­ri i editorial.

Pocs mesos enrere la filòloga Rosa Navarro Durán m’havia explicat la seva teoria sobre la presumpta falsificac­ió del clàssic medieval Curial e Güelfa per part de l’erudit de Vilafranca Manuel Milà i Fontanals (precisamen­t el mestre de Menéndez y Pelayo), que com totes les tesis conspirado­res resulta d’entrada més suggeridor­a que qualsevol altra. Així que vaig aprofitar la meva estada a la BNE per demanar que em mostressin el manuscrit, i amb el fotògraf Asís G. Ayerbe vam realitzar el reportatge fotogràfic que es pot veure a les pàgines finals d’aquest suplement. Inèdit fins ara, l’hem rescatat per il·lustrar el complet text que dedica Albert Lladó a l’actualitat de la polèmica sobre Curial e Güelfa, després de les noves atribucion­s sobre la seva autoria. Lladó dona la veu a tres versions, la de l’investigad­or Abel Soler, la de la professora Lola Badia i l’esmentada de Rosa Navarro.

Òbviament és difícil arribar a una conclusió sobre aquesta fascinant intriga bibliòfila. Però malgrat reconèixer els grans dubtes que planteja la tesi de la falsificac­ió, les propostes no conspirati­ves també acaben encallant-se en un punt concret. Com i per què apareix de sobte una novel·la catalana medieval completa, de qualitat evident però de la qual no hi havia notícia fins aleshores, en plena dècada dels 70 del segle XIX, i a les entranyes de la BNE de Madrid?

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain