La Vanguardia (Català) - Culturas

Coetzee o l’insubstanc­ial

- ROBERT SALADRIGAS

L’origen es remunta al 18 de setembre del 2013. Al Cultura/s d’aquella data surt un text amb la meva signatura i el títol Un Coetzee estrany. En efecte: traduïa la meva sorpresa, estranyesa i atordiment després de llegir la que en aquell temps era l’última novel·la de J.M. Coetzee (Ciutat del Cap, 1940), un dels meus autors predilecte­s des que l’havia descobert feia una pila d’anys amb Foe i havia seguit els seus passos fins al Nobel (inobjectab­le) el 2003. Coetzee acabava de publicar La infantesa de Jesús i jo, amb l’ànim destarotat, vaig escriure una ressenya que a hores d’ara no em queda altra alternativ­a que recuperar.

Després de referir-me a La infantesa de Jesús com una mena de “faula utòpica”, vaig resumir la trama d’aquesta manera: “Un lloc innominat, on es parla espanyol, acull un home i un nen que reben els noms de Simón i David després d’haver travessat l’oceà. Durant la navegació el nen ha perdut la seva mare que portava una carta explicant qui era i d’on procedia. L’home assumeix sense més ni més la tutoria del nen i es compromet a recuperar la seva “veritable” mare. Ell treballa d’estibador als molls i un dia, assistint d’amagatotis a un partit de tennis en un inhòspit indret anomenat La Residència, el seu instint el mena a determinar que la jove tennista és la mare de David. El més sorprenent és que ella accepta exercir les funcions de mare abnegada. A partir de l’absurd s’engega un relat desmesurat, difícil d’empassar, sense cap lògica simbòlica, que a mesura que avança va minant la credulitat del lector”. Finalitzav­a l’aventura per la in- creïble i tèrbola història, escrita en un llenguatge insòlitame­nt pla, enfilant un grapat de preguntes sense resposta. Dolgut, tractava de sobreviure aferrat a un desconcert desolador.

El fet és que em sembla necessari invocar la lletra i l’esperit de la ressenya del 2013. Vet aquí que al cap de tres anys Coetzee reprèn l’argument on el va deixar a Els dies d’escola de Jesús. Aquesta vegada Simón, el nen David –igual de malcarat, capritxós, insuportab­le– que ara té sis anys, Inés, la seva mare postissa, i el gos Bolívar, fugen de Novilla a un altra poble del mateix territori, Estrella, on amb el finançamen­t de tres velles i generoses dames propietàri­es d’una finca de conreu es fan el propòsit de donar a David una educació “acadèmica”; l’inscriuen en una escola de dansa dirigida per una parella, els Arroyo, ella, l’Ana Magdalena, de gran bellesa i intel·ligència que és assassinad­a per l’extravagan­t porter del museu d’art contigu, en Dimitri, per fi

 ?? BERNARD CLARK ?? L’autor J.M. Coetzee
BERNARD CLARK L’autor J.M. Coetzee

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain