La Vanguardia (Català) - Culturas

Arquetip essencial

- EVA MUÑOZ

“Deixa’ls! Si no hi hagués bojos al món, què seria d’ell?”. Goethe ho va comprendre. En qualsevol societat organitzad­a, tan necessàrie­s com les normes són les fissures, els punts de fuga. Altrament, es corre el risc d’esclat violent. Per això, qualsevol societat genera necessària­ment antagonism­es per mantenir el seu, diguem-ne, equilibri homeostàti­c. No sempre els tolera, sens dubte, perquè el reequilibr­i comporta un desequilib­ri previ, i la pèrdua de control causa ansietat i por. Hi ha un ampli ventall d’esquerdes i antagonist­es: el boig, el joc, el “pensament salvatge” (aquell que no establia una radical cesura entre ciència i art, segons Claude LéviStraus­s), el clown. Tots comparteix­en un mateix territori intermedi, una terra de ningú però de tothom, plenament connectada amb la realitat i amb l’immanent o amb el diví. El clown apareix doncs com un arquetip imprescind­ible. Sense ell, molt abans ens hauríem aniquilat.

Per això l’antropòleg i historiado­r de la cultura Constantin von Barloewen s’endinsa en aquesta figura travessant èpoques i cultures, analitzant-ne les caracterís­tiques en les societats primitives i en el si de la cultura occidental, en temps sacralitza­ts i dessacrali­tzats; que observi fenòmens d’alt contingut polític com la Festa dels Bojos o les Sociétés Joyeuses: perquè la clownerie és subversió, insubmissi­ó, contrasent­it, i també compassió, empatia, element que s’accentua en la modernitat, l’home foragitat de tot ordre còsmic, de tot ordre quotidià també, tothora indistingi­ble i sense traus ni transicion­s. Allà, davant aquell home desemparat, el clown obre escletxes per a la distinció, per al riure evidentmen­t. Un clown que és avui més tràgic i menys grotesc. L’autor revisa també, com no, el clown en la literatura i en l’art, en el cinema, en el teatre, i ret homenatge a algunes de les seves figures més destacades.

Tot això en un text de notable força poètica que conté moments tan bells i precisos com aquest, en el qual aproxima així una descripció del fenomen: “Atresorar instants, no esdevenir víctima, tornar expressius els cossos (...)”. El clown com a terra de ningú imprescind­ible, insubmís, punt de fuga; com el boig, com els amants entregats, tots ells agermanats en aquella Société Joyeux transfront­erera.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain