La Vanguardia (Català) - Culturas

A la recerca de la felicitat primitiva a Oceania

- JULIÀ GUILLAMON

Quantes vegades hem redescober­t Joan Salvat-Papasseit? –va dir un cop, una mica empipat Jordi Sarsanedas–.Novaignopo­dernodonar-li la raó. Als anys cinquanta, Sarsanedas, poeta i activista cultural, havia participat en una de les primeres reivindica­cionsdeSal­vat(alsanystre­nta ja n’hi havia hagut una). Li feia la impressió que aquestes redescober­tes no acabaven de redescobri­r i que al cap de poc temps calia tornar a fer el descobrido­r. Ara tinc una opinió diferent que aleshores. La cultura catalana potser no té el gruix de lectors per fer que els clàssics ho siguin sempre i es trobin sempre disponible­s en edicions canòniques. Però això, que és un inconvenie­nt, té l’avantatge del dinamisme: cada generació torna a llegir Verdaguer, Salvat-Papasseit o Palau i Fabre i hi veu coses noves. La redescober­ta hi injecta entusiasme i novetat. Ja sabem que res no és per sempre, gaudim del moment amb la certesa que en veurem d’altres, de reivindica­cions, i que serà la manera que els autors que esti- mem tinguin un lloc entre nosaltres.

Paradisos oceànics d’Aurora Bertrana (Girona, 1892-Berga, 1974) és un llibre de viatges sobre una estada de tres anys a la Polinèsia, entre el 1926 i el 1929. El marit, Denys Choffat, era enginyer hidroelèct­ric: el van llogar per construir una central a Papeete. L’estada tan llarga fa que el volum no tingui la contundènc­ia dels grans reportatge­s vertiginos­os que estaven de moda el 1930. Tot i això va tenir un èxit sensaciona­l. Edicions Proa el va publicar en una edició de luxe, amb una camisa de color blau elèctric, amb la tipografia Grotesk Lichte (1924), que aleshores triomfava, en les lletres del títol, i un munt de fotografie­s. Com a conseqüènc­ia de la dictadura de Primo de Rivera, molts intel·lectuals catalans havien anat a petar a l’exili. A França van descobrir el gust per l’exotisme.

Al costat del llibre d’Aurora Bertrana, Proa va editar Petits contes negres per als infants dels blancs de Blaise Cendrars, que era novetat a París. Els arquitecte­s del GATPAC decoraven les cases amb cactus i ídols africans. Tabú (1931) de Murnau

El marit, Denys Choffat, era enginyer hidroelèct­ric: el van llogar per construir una central a Papeete

 ??  ?? Aurora Bertrana i un grup de ballarines de Bora-Bora, als anys vint
Aurora Bertrana i un grup de ballarines de Bora-Bora, als anys vint
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain