La Vanguardia (Català) - Culturas

Cartarescu, carn de Bucarest

- ROBERT SALADRIGAS

Feia força temps que no m’encarava amb un gran text de metaficció inspirat per un bleix d’ambició universal. Per torna, aquest text el produeix la fràgil Europa d’avui: un país com Romania mitjançant un autor ja de culte, modelador d’una poètica postmodern­a que l’identifica i amb la qual, sense haver de fer cap pas endarrere, ha aconseguit deslliurar­se de la tirania de les normes i moure’s en un joc literari absolutame­nt lliure i sense traves. Mircea Cartarescu (Bucarest, 1956) ha publicat Solenoide (2015), la construcci­ó d’un veritable món entròpic, des de la consciènci­a en estat de permanent revulsió que es proposa de desenvolup­ar el seu propi coneixemen­t.

Què significa Solenoide en el cosmos de Cartarescu? Ve a ser una metafòrica bobina generadora d’energia, que nodreix l’escriptura deslligada d’un estil gràcies a l’experiment­ació del llenguatge que en cap moment al llarg dels centenars de pàgines no deixa d’autorenova­r-se. Cap al final de la història confession­al amb què ens encadena el narrador –per descomptat Cartarescu– aquest, arribat al punt de no distingir les al·lucinacion­s de la realitat, esmenta la seva “escriptura anacàstica”. A què fa referència? El lector s’haurà d’esforçar a aclarir aquesta i altres qüestions pel seu compte. En realitat, des de l’arrencada del discurs amb una veu a mig to, suposadame­nt resignada, que ens anuncia haver “tornat a agafar polls, a hores d’ara ja no em sorprenc, no m’esvero, no em fan fàstic”, un, enlluernat per aquella veu xiuxiuejan­t de rèptil, la d’un jove mestre i escriptor frustrat que fa classes en una escola suburbial de Bucarest, el segueix a ulls clucs per espais sense horitzons en què s’entremescl­en la realitat i els malsons recurrents, la carnalitat i la genètica, la lucidesa i la follia, el passat remot i el present amb senyals d’avenir conflictiu, l’èpica i el diabòlic hiperreali­sme, les foguerades de vitalitat amb la representa­ció entre simbòlica i teatral de la mort al dipòsit de cadàvers de Bucarest, la capital-univers, la ciutat matriarcal, realista i mutant, que al capdavall s’acarnissa amb els seus fills que són carn de la seva carn –així el protagonis­ta fugint amb la seva estimada i la seva petitona– i els obliga a buscar empara en refugis postatòmic­s davant la visió d’un món oníric, assolat, per bé que ells tres estiguin per sempre a recer, declara el narrador, de les aterridore­s estrelles del firmament…

El que vull dir amb el que he escrit fins ara és que Solenoide no es pot explicar ni tolera cap intent de reducció. El lector s’ha de convèncer de tenir al davant el producte excepciona­l d’un creador contempora­ni excepciona­l, una estructura novel·lístico-autobiogrà­fica excepciona­l i una escriptura excepciona­l, oberta al sentit cervantí de la paròdia i al concepte joyceà de l’expressió de l’inconscien­t, no sempre fàcil d’assimilar per al lector corrent, que reclama el millor de cada un de nosaltres per poder assumir les fases de la complexa aventura existencia­l i artística d’un Mircea Cartarescu –omple de la pàgina 745 a la 753 amb una sola paraula esdevingut crit: “auxili”– que es revela carn de Bucarest, visualitza­ció escenogràf­ica del seu món forjat per les paraules i la seva multiplici­tat de sentits, cromatisme­s i matisos.

De tot plegat convé deduir sense reserves que –segons la meva opinió– Cartarescu ha enllestit la seva obra magna, sense parió en la narrativa europea actual, probableme­nt difícil de ser superada per ell mateix en temps venidors, i que cap veritable amant de la bona literatura no s’hauria de perdre sabent que posarà a prova els seus dots de lector actiu, disposat a compartir la lucidesa imaginativ­a i la minuciosa vocació deïcida, totalitzad­ora, universali­sta, deMirceaCa­rtarescu.Bonasort.

Ha construït una obra magna, sense parió en la narrativa europea actual, difícil de superar per ell mateix

 ?? MIGUEL ANGEL MOLINA/ EFE ?? L’autor romanès Mircea Cartarescu
MIGUEL ANGEL MOLINA/ EFE L’autor romanès Mircea Cartarescu
 ?? STEFAN JURCA/COMMONS VIQUIPÈDIA ?? Imatge del nucli antic de Bucarest, ciutat on se centra l’obra Mircea Cartarescu Solenoide
STEFAN JURCA/COMMONS VIQUIPÈDIA Imatge del nucli antic de Bucarest, ciutat on se centra l’obra Mircea Cartarescu Solenoide

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain