La Vanguardia (Català) - Culturas

Espectacle i engany

-

Catedràtic de Filosofia Contemporà­nia i diputat socialista, Manuel Cruz (Barcelona, 1951) és un assagista que ha merescut premis com els Anagrama, Espasa, Jovellanos i ara, amb aquesta obra, el Miguel de Unamuno. A partir de l’estupor constituen­t que sembla definir l’home contempora­ni, Cruz albira la fletxa de la història que vola sense rumb. Repassa els tipus de memòria i records que s’articulen en relació amb els drets de justícia, veritat i reparació. La història no està per mobilitzar ni per fixar objectius, sinó per aspirar a l’objectivit­at. Tampoc no es tracta de recordar més, sinó de viure millor.

Hi ha unanimitat a celebrar un dia de la prevenció de crims contra la humanitat, però el professor Cruz es pregunta què passaria davant la proposta del dia de la me- mòria dels crims religiosos, o dels crims del nacionalis­me etnicista, o dels bombardejo­s aliats sobre Alemanya, per posar alguns exemples.

Manuel Cruz planteja fer de la virtut necessitat i considera que “la deriva actual del capitalism­e està posant en perill la societat mateixa i, amb ella, la possibilit­at que els individus arribin a una forma de vida que compleixi uns estàndards mínims de dignitat i de justícia”. Es detallen casos de polítics catalans que oficien de caixa de ressonànci­a d’opinions ‘majoritàri­es’ i disfressen la seva

La història no està per mobilitzar ni per fixar objectius, sinó per aspirar a l’objectivit­at, ens diu l’autor

 ?? PEDRO CATENA ?? Manuel Cruz MIQUEL ESCUDERO
PEDRO CATENA Manuel Cruz MIQUEL ESCUDERO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain