La Vanguardia (Català) - Culturas

Suplements vitamínics

-

El periodista cultural que s’ha muntat la seva pròpia publicació literària anomenada W-Magazine, em xiva que al festival Eñe (organitzat per la revista literària Eñe i l’entitat pública Acción Cultural Española) es reuniran a porta tancada un grup de periodiste­s culturals autòctons amb la redactora en cap del suplement de llibres de The New York Times, l’editor de The Times Literary Supplement

i la redactora de Le Monde des Livres (Le Monde), La trobada serà a la plaça Mayor, a la Casa de la Panadería, i em colo fins al primer pis, on hi ha la sala, a veure què s’hi cou. Davant cert pessimisme del bàndol local, els de fora deixen clar que els suplements de llibres tenen bona salut.

explica que l’any anterior la circulació del Times Literary Suplement (TLS) –que pertany a l’empresa editora del diari The Times però es ven a part– va augmentar un 15%. I ja tenen 35.000 subscripto­rs. Jo des del meu racó faig cara d’esglai i ell apunta que “just en aquest moment de boom d’internet hi ha els que volen una cosa que sigui més profunda”.

Pamela Paul; Rupert Shortt, Bouchy. Rupert Shortt Winston Manrique, Florence

també assenyala que el dia que surt el suplement de llibres, els dijous, és el dia feiner de millor venda de Le Monde: “El suplement de llibres fa que es vengui el diari sencer”.

En el salt al format digital, Shortt diu que es tracta “de jugar al pal i la pastanaga: oferir alguns continguts, part d’altres...”. A The New York Times sí que dediquen atenció a l’àmbit digital i distingeix­en els diferents formats: web, Facebook o fins i tot el podcast, on és possible escoltar els escriptors o periodiste­s. es mostra gratament sorpresa amb la bona recepció de la newsletter, un format que semblava obsolet: “Els subscripto­rs es mostren molt actius i hi reaccionen molt positivame­nt”.

Resulta molt interessan­t el que explica ella sobre la impregnaci­ó dels llibres al diari: “Hi ha una reunió amb els redactors en cap de les seccions i es mira com integrar els llibres. Cada setmana hi ha tres o quatre ressenyes de llibres en seccions fora de Cultura: el llibre de

apareix a Esports o les memòries de a Política”. Tenen un apartat al web, Newsbook, on és possible veure els llibres relacionat­s amb les últimes notícies. Per als esdevenime­nts a Catalonia, tenen tres llibres ressenyats perquè el seu públic ho contextual­itzi illor: Homage to Catalonia de

l’assaig The struggle for Catalonia de (correspons­al a Espanya del NYT )i The gray notebook (traducció a l’anglès d’El quadern gris de

Malgrat el to alt, algun addueix una pèrdua de rellevànci­a com a prescripto­rs respecte a l’era preinterne­t. explica que van fer una enquesta sobre els mecanismes predilecte­s de prescripci­ó de llibres... “i el resultat va ser depriment. Es fiaven més de les opinions de gent del carrer exposades a Amazon que de les dels crítics de The New York Times: dels que desconfiav­en de les nostres crítiques, uns opinaven que els crítics estan venuts i d’altres, que les ressenyes eren massa llargues i podien contenir espòilers”. Diu sorneguer: “Hi ha dos tipus de lectors: els que volen llegir les crítiques per saber si es compren el llibre o no. I després hi ha els que de cap manera no van a comprar el llibre i només volen llegir la crítica per després donar-se aires en algun sopar amb gent”.

salta taxatiu: “Qualsevol ximple que corri pel món pot expressar opinions fortes, però l’objectivit­at és una altra cosa, requereix molt coneixemen­t i ofici”.

Florence Bouchy Pamela Paul Hillary Clinton Josep Pla). Rupert Shortt Raphael Minder Pamela Paul McEnroe George Orwell,

ANTONIO ITURBE

John

 ?? ASÍS AYERBE ?? Pamela Paul, Florence Bouchy i Rupert Shortt
ASÍS AYERBE Pamela Paul, Florence Bouchy i Rupert Shortt
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain