La Vanguardia (Català) - Culturas

Dickens compra un rellotge

- LILIAN NEUMAN

Només per veure el jove Charles Dickens triant un rellotge al taulell del millor rellotger de Londres ja val la pena recomanar aquesta novel·la. O la reina Victòria immersa en la lectura d’Alice in the Wonderland. Petits detalls que fan molt goig. I n’hi ha molts més, exactes i encantador­s, sobretot a la part anglesa de la vida d’aquest espanyol que va existir i de qui no hi havia gaire bibliograf­ia.

El seu nom és José Rodríguez Losada, nascut en un llogarret perdut a Lleó i que cap a l’any 1814 no s’atreveix a tornar a casa perquè ha perdut una vedella. I no torna ni tornarà a veure el seu pare, un personatge dur, ni la seva fosca mare.

Han passat molts anys, ha peregrinat per sobreviure i a la fi Londres serà la seva terra de les oportunita­ts. Però entre aquell passat i aquest present britànic reflectit amb talent, hi ha una història de supervivèn­cia i de persecució política. Anglaterra i les seves boires no aconseguei­xen ocultar el paisatge de l’absolutism­e de Ferran VII, o el significat de l’estada del general Prim a Anglaterra. Ni tampoc les protestes dels obrers que es veuen amenaçats pel triomf de les màquines.

Emilio Lara (Jaén, 1968), és doctor en Antropolog­ia, llicenciat en Humanitats amb premi extraordin­ari i premi Nacional Final de Carrera, professor de Geografia i Història d’ensenyamen­t secundari. Aquesta insigne dada biogràfica (a més és autor d’una primera novel·la, La cofradía de la armada invencible, Edhasa) l’honra tant com l’entrega, astúcia i felicitat amb què s’ha submergit en la vida d’aquest senyor, un d’aquells herois que tant importen i dequinoens­abemnielno­m.Elsque han aconseguit gestes molt difícils, laborioses, que costen una vida d’es- forç, i de les quals avui tots en gaudim alegrement. Però no sabem qui va ser aquell heroi de nom vulgar.

Sense revelar-ho del tot (el títol del llibre ja ho indica bastant bé), aquest relat es construeix com aquells mecanismes que estudiava el protagonis­ta i on el lector pot entrar, deixar-se portar tranquil·lament com una peça més de l’engranatge i confiar en el pols de l’autor. (Per fer una ínfima crítica, de vegades el llenguatge és –com passa en algunes intrigues històrique­s, no sé ben bé per què– una mica solemne).

Novel·la d’intriga, en aquest misteri de la seva vida –qui el persegueix, per què– el grup de personatge­s que l’envolten és decisiu. Sobretot el mentor-descobrido­r dels seus dots de rellotger, i el que serà el seu millor amic, un gran gentleman ,un individu generós i formidable. També les tertúlies que tindran lloc a la

Emilio Lara evoca el cèlebre artesà José Rodríguez Losada, comptador del temps de la Puerta del Sol

rebotiga del negoci que a la fi hereta el José, la intervenci­ó de José Zorrilla –que en aquells temps estava en hores baixes–, la tartamudes­a de Lewis Carroll...

Entre els secrets que guarda el José hi ha el treball silenciós i clandestí en una peça molt important. Però n’hi ha una altra, la que li demana el seu amic ric anglès; qui ho donaria tot perquè existeixi aquell engranatge.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain