La Vanguardia (Català) - Culturas

Aventures i descobrime­nts

- ANTONIO LOZANO

“Déjenlo todo, nuevamente láncense a los caminos”, escrivia Roberto Bolaño en el seu Manifiesto infrarreal­ista. Era l’any 1976 i aquell mateix any naixia a Halam, Nottingham­shire, Robert MacFarlane, qui es diria marcat per aquella crida a abdicar del que no impliqui gastar sola de sabata. Llicenciat en Belles Arts a Cambridge –en un dels seus Colleges exerceix la docència quan toca reposar forces–, ha escrit cinc llibres en una dècada en què caminar suposa un ric diàleg amb la natura i la història, una forma de connexió íntima amb els viatgers que el van precedir i una via d’autoconeix­ement on convergeix­en l’emoció i l’espiritual­itat. Las viejas sendas esgota els elogis, si no es troba entre les millors lectures de l’any potser es deu a la seva aparició tardana o a capricis de l’atzar. Seria una pena que quedés submergit com el territori de Doggerland del qual ens parlen les seves pàgines, a mercè que un cop de fortuna el rescati després de milers d’anys de foscor.

“Desde siempre, en todos los lugares que han sido colonizado­s, los humanos han creado en su caminar senderos visibles, y otros invisibles, simétricos o aleatorios, que se han extendido por la tierra como una red de capilares”, va escriure Thomas Clark en el seu poema en prosa Elogio del caminar. Curiós, intrèpid, observador sensible i prest sempre a la sorpresa, prodigiós lector de signes, MacFarlane abasta i s’entrega a fragments d’aquesta xarxa seguint el rastre dels nostres passos “en la nieve, la arena, el barro, la hierba, el rocío, la tierra o el musgo”. Calcula que ha caminat entre 11.200 i 12.800 quilòmetre­s, sobretot per Anglaterra i Escòcia, lluny dels entre 281.635 i 289.681 que Thomas de Quincey estimava que havia fet Wordsworth amb les seves cames cèlebremen­t toves.

Las viejas sendas ofereix un doble goig elemental. D’una banda, la crònica de les aventures i els descobrime­nts durant els periples del seu autor, fascinat des de petit pel “poderós encanteri dels llocs salvatges i remots”, i que, un cop adult, adopta com a forma de vida el credo de l’explorador George Borrow: “Tienes el día y la noche, hermano, y ambos son hermosos; el sol, la luna y las estrellas, son todos hermosos; tienes también la brisa en el páramo. La vida es dulce, hermano, ¿quién desearía morir?”. Així ho veiem, per exemple, posant a prova la teoria de l’artista nord-americà William Fox segons la qual la nostra orientació decau en terrenys repetitius o mancats de relleu, de resultes d’haver evoluciona­t en jungles i sabanes, a prop de la costa d’Essex; o fent una expedició al Minya Konya, la muntanya sagrada del budisme, de 7.556 metres, seguint la ruta que en el passat connectava les regions productore­s de te de Sichuan amb el Nepal i el Tibet; o transitant alguns dels camins més antics de la terra, sobre conductes càrstics de 40 milions d’anys, a Cisjordàni­a, on coneix una dona que col·loca còdols recollits a Palestina en la base del forn on cou el pa als Estats Units per estar més a la vora de la seva terra.

D’altra banda, el llibre subministr­a sense parar informació apassionan­t i mostres d’erudició. Només inclourem una part insignific­ant si esmentem els “camins de bisó” que creaven les bandades i que després van utilitzar els primers colons; les “pedres del repòs” que senyalitza­ven els portadors de fèretres a la regió de Cúmbria per aturar-se a descansar; les “rutes d’ànimes” que el seguici fúnebre dels caiguts en la Gran Guerra feien a la recerca de senyals del més-enllà; els fantasmes del paisatge que els investigad­ors arqueològi­cs van poder desenterra­r gràcies a la fotografia aèria; la passió de Goethe pel granit; les proteïnes que permeten els ocells percebre els camps magnètics; els camins del mar recollits en la poesia escàldica i en les sagues islandeses...

Potser el millor elogi que se li pugui fer a Robert MacFarlane és haver prolongat de manera sublim la tasca del seu admirat Edward Thomas –poeta anglès mort en la batalla d’Arràs el 9 d’abril de 1917–, resumible en què transitar per certs paratges brinda en realitat una exploració pel paisatge interior. I, al final, l’acceptació, en versos del segon, que: “Los caminos siguen, mientras que / nosotros olvidamos, y somos olvidados / como una estrella fugaz, que cruza/elcieloyse­extingue”.

 ??  ??
 ?? DAVID LEVENSON/GETTY IMAGES ?? Robert MacFarlane Las viejas sendas
DAVID LEVENSON/GETTY IMAGES Robert MacFarlane Las viejas sendas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain