La Vanguardia (Català) - Culturas

La simfonia del present

-

Antonio Muñoz Molina (Jaén, 1956) sembla preguntar-se a Un andar solitario entre la gente si és possible, avui, encarnar la figura del flâneur. El seu narrador, utilitzant tècniques com el collage i el tràveling, persegueix les empremtes (de vegades reals, de vegades imaginàrie­s) de Charles Baudelaire, Edgar Allan Poe, Walter Benjamin o Thomas de Quincey. El caminant és, en realitat, una càmera que tot ho veu i sent, i el resultat final és una novel·la que té molt de crònica, però també de dietari i d’assaig literari.

Madrid i Nova York són els dos principals escenaris on experiment­ar la deriva com a creació literària. En la primera part, que Muñoz Molina titula Oficina de instantes perdidos, trobem un home anònim que pretén establir una “arqueologi­a del present”. Ho guarda tot: fullets, catàlegs, cartells, receptes, anuncis. En la segona part, l’alter ego de l’escriptor es converteix en Don Nadie per recuperar la solitud, eina indispensa­ble per moure’s des de la intuïció. El mosaic final es completa amb il·lustracion­s i fotografie­s d’aquell gran registre compost pels elements que normalment condemnem a l’oblit.

“Quiero ser todo oídos y todo ojos como el Argos de la mitología”, ens diu el narrador, que porta a la butxaca un iPhone que grava allò que la mirada no pot capturar. Es tracta, doncs, de combatre aquella panoràmica domesticad­a per les rutines. En el detall hi ha el tot. És el que Deleuze anomenarà “hecceitat”, una manera d’atacar l’abstracte atenent la singularit­at del concret. Quantes coses ens passen per alt quan caminem cada matí cap a l’oficina? Quins missatges hi ha a la ciutat que no hem sabut llegir i interpreta­r?

Umberto Eco va batejar com “el vertigen de les llistes” l’obsessió per classifica­r un món caòtic a través d’un sistema construït a partir d’una enumeració gairebé infinita. Muñoz Molina de vegades ho fa aplegant en el mateix paràgraf múltiples titulars de diari, o expression­s que ha apuntat al vol (sempre amb llapis), amb fragments que no ha pogut o volgut desenvolup­ar. És la cadència que únicament el caminant, que no té destinació ni urgència, pot desxifrar. Una música feta de parataxis, aquelles frases breus juxtaposad­es sense una connexió clara, sense un verb que les uneixi, però que paradoxalm­ent el lector serà capaç de lligar.

Aquest flâneur recorda, també, aquell Gómez de la Serna que sortia a caçar greguerías per Madrid. “Lo banal y lo apocalípti­co se mostraban tan cerca que a veces se confundían entre sí”, llegim. I és que el deambular ens acosta a aquell El hombre de la multitud del conte de Poe, una història sense argument, que el protagonis­ta pretén emular.

El caminant, en la seva travessia, ja no té nom, ni biografia ni rostre. La seva identitat es va dissolent al carrer, en el recorregut que traça sense una planificac­ió prèvia. Ni tan sols s’adona que camina. Ha trencat amb els records, amb els vincles, amb els lligams. Aquest caminar és una mena de borratxera, una fugida i un autodescob­riment a la vegada. És, afirma, “un principi de deliri”, un viatge d’oxigen i serotonina.

“Jo no soc ningú”, és el que li diu l’Ulisses a Polifem per enganyar-lo i així poder escapar de la cova on està confinat. La literatura, així, ens indueix a ser plenament qui som i, alhora, a ser qualsevol altre i a no ser ningú, un “Don Nadie”. El quadern en blanc, assegura, és un llibre ja escrit amb tinta invisible. Tan sols cal caminar-lo per revelar les oracions allà velades, totes les seves metàfores.

El narrador és “el archivero que quiere salvar algo de la gran catarata permanente de lo que, todavía recién hecho, se despeña hacia la basura”. “Todo es presente y todo es también reliquia anticipada”, apunta.

Tot i això, el més interessan­t del llibre de Muñoz Molina no és l’actualitza­ció del caminant de Baudelaire, o del col·leccionist­a de Benjamin, sinó com el protagonis­ta es transforma, gràcies al seu telèfon mòbil, en un espia de veus. És quan transcriu els àudios quan descobreix les rialles d’un nen, un pardal que ni tan sols havia vist, o tots els matisos del trànsit a Nova York. L’estranger, que transita entre la invisibili­tat i la inexistènc­ia, se sent llavors un ésser privilegia­t. L’únic que sembla escoltar totes les simfoniesd­elpresent.

 ??  ?? ALBERT LLADÓ
ALBERT LLADÓ
 ?? XAVIER GÓMEZ ?? Antonio Muñoz Molina Un andar solitario entre la gente
XAVIER GÓMEZ Antonio Muñoz Molina Un andar solitario entre la gente

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain