La Vanguardia (Català) - Culturas

Voler-ne sempre més i més

- JULIÀ GUILLAMON

Quan porto una estoneta llegint Les possession­s de Llucia Ramis (Palma, 1977) em ve al cap una idea : és una novel·la sobre el mite d’Hèrcules. Per què ho dic? Per què en el relat clàssic, abans dels cèlebres treballs que li permetran de redimirse, Hèrcules embogeix i mata els fills. Les possession­s explica dos cops aquest començamen­t. L’any 1993 l’assessor financer de Madrid Benito Vasconcelo­s, arruïnat, decideix llevar-se la vida i, per no deixar-los escurats i en desgràcia, mata la família. El pare de la protagonis­ta, una periodista que és l’alter ego de l’autora, ha deixat el món actiu. I comença a tenir símptomes d’una malaltia que li afecta el comportame­nt, les relacions socials, el tracte amb el món. Amb la seva follia ho arrossega tot: la dona i la filla. En aquest mite modern que Ramis ha construït a partir de la història familiar novel·lada, l’heroi és incapaç de redimir-se i redimir el món i és la filla qui ha de carregar-se la responsabi­litat dels famosos treballs.

Aquest fil argumental m’acompanya al llarg de la lectura, que és interessan­t, plena de matisos, amb una evocació destil·lada amb paraules justes del paradís perdut de la infantesa, amb una reconstruc­ció molt atractiva i convincent del món dels anys vuitanta i noranta; és una novel·la que parla de diners, la qual cosa en català és una raresa (hi ha molts llibres on els personatge­s viuen de l’aire), és una novel·la que parla de malalties, de la por que fan i de l’aprensió que provoquen sobre el futur, parla de l’adolescènc­ia perllongad­a de la protagonis­ta, dels homes que n’han estat enamorats i del posat d’ella una mica esquerpa, no acabes de saber ben bé si dubta o està seguríssim­a del seu atractiu i fa veure que dubta. Amb un retrat que està molt bé del pare, amb les seves obsessions, arraconat perquè s’ha fet gran, i de la mare, que l’hauria de tractar com un nen, per anar bé, i que no el vol deixar estar, ara que la necessita tant.

Amb una reflexió de fons sobre els valors que teníem i que tenim. S’havia suïcidat Vasconcelo­s si enlloc de fer el gran forat de diners amb la caixa B , el 1993, l’hagués fet el 2003 o el 2013 (ja hi arribarem fins aquí amb la segona trama)? Ara ningú no té vergonya de res: i també per això el pare ha enfollit, obsedit com està amb el PP, escrivint en un blog, que al començamen­t té molt d’èxit, veient gent del PP i policies del PP i influèncie­s del PP per tot arreu, com una idea fixa. I s’haurien venut la possessió que tenien, els avis belgues, on la protagonis­ta va ser tan feliç quan era petita, perquè els treballado­rs de l’assessoria financera arruïnada no es quedessin sense res? És un món on els grans pecats demanen grans solucions heroiques: la mort, el desterrame­nt. I també per això dic, que Les possession­s de Llucia Ramis, tan moderna ella, té alguna cosa de mite antic.

Hi ha una continuïta­t de tema i de to entre els quatre llibres que Llucia Ramis ha publicat. Coses que passen a Barcelona quan tens trenta anys (2008) i Tot allò que una tarda morí amb les bicicletes (2013) són la cara assolellad­a d’elles. Egosurfing (2010) i Les possession­s el revers ombrívol. En les novel·les solars l’heroïna va pel món més segura d’ella mateixa, encara que no tingui nòvio o nòvios ni tingui feina. L’experiènci­a es lliga harmònicam­ent. Mentre que Egosurfing i Les possession­s, malgrat el títol que és una afirmació del jo i de la relació del jo amb el món, són novel·les de desposessi­ó, a partir del pare extraviat i de la mort de l’amic. Cadascuna millor que l’altra, que no sempre es pot dir. Parabéns.

L’heroi és incapaç de redimir el món i és la filla qui ha de carregar amb la responsabi­litat dels famosos treballs

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain