La Vanguardia (Català) - Culturas

Camus el ciutadà

- ROBERT SALADRIGAS

Penso que d’Albert Camus he llegit a còpia d’anys tota la seva producció –alguns títols més d’una vegada amb intervals més o menys llargs– i també he llegit dues de les biografies que són referents, la de Herbert R. Lottman publicada incompleta per Taurus (1987) i l’exhaustiva, minuciosa i insuperada d’Olivier Todd (Albert Camus. Una vida, Tusquets Editores, 1997), a banda de petites monografie­s. Però a Camus sempre s’hi torna, amb el pretext que sigui. Admeto que constituei­x una de les meves debilitats. Com ho és, confessada amb orgull, del meu vell i entranyabl­e amic Jordi Nadal, propietari de Plataforma Editorial, que ha construït un subtil catàleg en el qual, per descomptat, ha donat cabuda a un preciós llibre d’imatges, Albert Camus. Solitario y solidario (Plataforma, 2012), del qual és autora dels textos ni més ni menys que Catherine Camus, la filla d’Albert. El llibre és una joia que contribuei­x a engreixar la mitomania.

Però ara Nadal acaba de publicar Camus, de Virgil Tanase, una biografia que el semiòleg, escenògraf i novel·lista romanès en llengua francesa va publicar el 2010. Cal imaginar que és una més? Per increïble que soni, tan aviat com vaig rebre l’exemplar que l’editor es va afanyar a enviar-me no vaig poder resistir la temptació d’obrir el llibre, veure el títol del primer capítol (“El hombre que sería si no hubiera sido el niño que fui”), posar-me a llegir i pràcticame­nt no parar fins a les referèncie­s cronològiq­ues i bibliogràf­iques del final.

Què he après de Camus deixantme engolir per l’honradesa de Tanase que es proposa –i aconseguei­x– ser just amb el personatge que aborda, manegant amb solvència la documentac­ió i sense pretendre en cap moment competir amb les obres sobre la vida i l’obra de Camus que en un índex qualifica de “particular­mente útiles”. Entre les quals, esclar, les de Jean Grenier, Herbert Lottman i, a dalt de tot, la d’Olivier Todd, crec que a hores d’ara encara inigualada. Però què és el que, una vegada més, m’ha atrapat del Camus de Tanase fins a provocar-me, en algun cas, un nus a la gola? No pas les incerteses del Camus intel·lectual sempre insatisfet del que sorgia de la seva ploma, l’algerià fill d’una mare callada i analfabeta que diu estimar com cap altra persona del món, el lluitador que emergeix de la pobresa més absoluta finsalcimd­el’èxitperson­alenfronta­t a dretes i esquerres, víctima d’una llegendàri­a i tòxica polèmica amb Sartre que qüestiona severament la seva integritat ètica. Res que no sabés.

Però d’una manera natural i diria que elegant, delicada, Virgil Tanase va ressaltant –aquesta és la meva impressió– els traços de l’home Camus, del ciutadà que acusa els menyspreus de les elits parisenque­s, una ciutat que se li fa irrespirab­le i l’empeny a buscar la llum i l’autenticit­at de les terres del migjorn, assetjat fins gairebé la mort per l’Algèria en guerra que repudia les seves propostes de justícia, incapaç d’estimar o ser fidel a una sola dona, de vèncer la culpa i sentirse algun cop en pau amb si mateix.

En definitiva, sembla haver crescut davant meu, per damunt de la seva irreprotxa­ble fama d’autor situat enllà del desgast del temps, la figura d’un home profundame­nt infeliç, dramàticam­ent sol i rosegat per la infelicita­t –va donar-li voltes al suïcidi– que als seus quaranta-set anys no sabia com fer-s’ho per sobreviure a la nàusea i al dolor que l’escanyaven. La seva història em continua semblant esgarrifos­a. Què hauria passat si el 1960 no es produeix el fatal accident de cotxe tornant del seu refugi de Lourmarin? La figura moderna de Camus creix i creix, revela nous matisos:nodeixad’impression­ar.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain