La Vanguardia (Català) - Culturas

La voluntat de creure

- Juan José Sebreli és un reconegut sociòleg, historiado­r, crític literari i filòsof argentí nascut a Buenos Aires el 1930. Guanyador de dos premis Konex d’Assaig Polític ha publicat nombrosos estudis sobre l’irracional­isme, el més important dels quals és ‘

L’argentí José Sebreli ofereix un torbador panorama de les religions i planteja el mandat populista del papa Francesc com a símptoma del procés de debilitame­nt de l’Església catòlica i l’immobilism­e de la cúria romana Una bona part de la gent que creu en Déu sota diferents expression­s religioses, des del cristianis­me fins a l’hinduisme, desenvolup­a un procés que s’inicia en néixer en el si d’una religió, per entrar després en un estat de desil·lusió i distanciam­ent de la fe en què un s’ha desenvolup­at i finalment tornar a ella en constatar que conté més veritat que falsedat després de les mentides que la pròpia religió promou per a la seva supervivèn­cia. Les persones que han experiment­at aquest cicle han orientat els seus dubtes en dos aspectes fonamental­s en tota crisi religiosa o de fe: per una part, descobrir l’ambigüitat, les mentides i els errors de les institucio­ns que l’han de projectar i defensar i, per l’altra, haver arribat a la certesa que Déu no existeix (ateisme) o que hi ha el dubte sobre la seva existència (agnosticis­me).

L’escriptor argentí Juan José Sebreli (Buenos Aires, 1930) en el seu assaig Dios en el laberinto ens ofereix un torbador panorama de les religions, a les quals descriu com uns llocs on és més fàcil trobar mentides que veritats mentre observa totes les seves contradicc­ions sota una mirada crítica.

El debilitame­nt de l’Església

L’obra neix de la constataci­ó que cap religió no pot aguantar una anàlisi rigorosa des del punt de vista històric, científic o filosòfic. Aquesta severa visió descobreix el desviat comportame­nt d’aquells que es proclamen guardians de la fe i dels seus recursos espiritual­s. La visió de Sebreli sobre les religions ens porta a advertir que són producte de llegendes, mites, interessos, confusions i el resultat d’una necessitat de creure en alguna cosa, encara que sigui en Déu. Aquesta duresa crítica no s’ha de confondre amb un pamflet; es tracta d’una obra que vol combatre la ignorància i l’excessiva importànci­a que es dona moltes vegades a les religions com a revulsiu per no afrontar els problemes de la vida. El seu assaig no resol el misteri de l’existència de Déu; de fet, el seu autor es manifesta agnòstic, però assenyala a l’espectador que són els mateixos homes els que han construït un complex laberint que dificulta arribar a Déu.

La part del llibre més controvert­ida fa referència a l’evolució negativa que ha viscut l’Església catòlica en passar del rigor i la solidesa intel·lectual amb què denunciava el populisme imperant en la societat de Benet XVI, a l’avantatgis­ta i esmunyedís papa Francesc. La crítica parteix d’establir que el mandat populista del papa Francesc és símptoma d’un procés de debilitame­nt del catolicism­e com a institució capaç de mantenir integrat els creients en el seu si.

Es podria dir que la biografia que traça Sebreli és tot el contrari a una vida de sants, una ageografia. La tesi que planteja és que la renúncia del papa Benet XVI és conseqüènc­ia del convencime­nt que no pot, no sap i li impedeixen modificar la institució de l’Església. La sortida decidida a favor de Bergoglio és la resposta per impulsar el canvi encara que sigui un canvi lampedusià, “canviar-ho tot

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain