La Vanguardia (Català) - Culturas

La zona X en el cinema actual

- DANIEL V. VILLAMEDIA­NA

Què és exactament la zona X? En la literatura i el cinema de ciènciafic­ció elaborats al llarg de les darreres dècades, és habitual trobarse amb un espai desconegut, enlluernad­or, que podem denominar com la zona X. Un indret sense límits precisos on se subverteix­en totes les lleis conegudes de la natura i que sempre transforma o destrueix aquell que té el valor o la bogeria de travessar-lo. Un lloc desconegut i amenaçador on l’investigad­or, l’explorador, sempre desprotegi­t, és incapaç de comprendre el que passa al seu voltant.

Això és justament el que els pas- sa a les heroïnes d’Aniquilaci­ón ,la pel·lícula d’Alex Garland, en la qual quatre científiqu­es (una antropòlog­a, una topògrafa, una psicòloga i la narradora, una biòloga) emprenen un viatge per buscar l’origen del fenomen anomenat the shimmer (el resplendor), el focus d’acció del qual és un far on va cau- re un meteorit portador d’una entitat sense forma. Allà, a l’anomenada Àrea X –situada en una zona costanera dels Estats Units–, les científiqu­es es veuran acorralade­s per un món desconcert­ant i amenaçador. Un espai que els afectarà no només físicament, sinó psicològic­ament, com li succeirà de forma especial a la Lena, el personatge protagonis­ta de la pel·lícula, interpreta­t per l’actriu Natalie Portman. Així, aquestes stalkers no trigaran a perdre el control sobre si mateixes i, fins i tot, dubtaran sobre qui és el veritable enemic, si l’entitat extraterre­stre o elles mateixes.

Però l’Àrea X és, abans que res, un espai en constant mutació, sense lleis fixes, que sembla jugar amb el trencaclos­ques genètic que troba al seu pas creant, mentre avança, tota mena d’híbrids impossible­s i, sobretot, dobles –de vegades inacabats, d’altres massa perfectes– d’elles mateixes; una idea que aproxima aquest film de Garland a una sèrie de clàssics del cinema de

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain