La Vanguardia (Català) - Culturas

El mirall de tinta

- LILIAN NEUMAN

A la novel·la Los otros son más felices (Destino, 2011) salten espurnes entre dues cultures, la d’una noia d’un poble de la Manxa, i la dels seus parents llunyans que coneix un estiu del 1971: és difícil oblidar aquells catalans amb casa a la Costa Brava. La novel·la és molt bona i conté escenes triomfals, que desmenteix­en que les militants i estudioses feministes com Laura Freixas (Barcelona, 1958) no tenen sentit de l’humor: la irrupció de la família política –anglesos en xancletes i un cadell que ho destrossa tot– és pura alegria i rauxa.

Sense afirmar que aquesta és la seva família, sí que és segur que aquesta novel·la va ser una de les formes de l’escriptora Laura Freixas, filla de castellana i de burgès català, de planar per sobre d’aquesta vida prosaica. “Quin dia més prosaic he tingut avui”, es lamenta el seu pare; magnífic personatge que es revela en les seves diferents i successive­s facetes (una d’elles amb un toc sinistre, com bé diu la psi –la psicoanali­sta– d’aquestes pàgines).

Sens dubte, aquests diaris –gènere del qual ella és estudiosa i especialis­ta; veure el Cultura/s del 28/I/2017 permet que la seva obra s’expandeixi en ventall. Tant l’anterior Una vida subterráne­a (diario 1991-1994) i ara aquest altre estan carregats de valuós material, revelen molt, des de l’àmbit íntim, domèstic, al social. Són molt bons. Els principals personatge­s –així se’ls va construint en la ment lectora–, la mare, altres autors (alguns de velats amb pseudònim), amigues i amics, el marit, l’arribada de la nena... Tot compta i compon aquesta “meditación sobre la vida”. Freixas llegeix atentament (i de vegades amb estupefacc­ió) els diaris de Rosa Chacel (“una inteligenc­ia desbocada, cimarrona, intuitiva y vestida con harapos”) i els d’Andrés Trapiello. I escriu sobre els seus dubtes i tribulacio­ns amb importants editors que, vint anys després, són llums d’una galàxia fugitiva.

Les coses Déu n’hi do com han canviat. Segur, escriu l’autora per donar-se ànims, que Carmen Martín Gaite va haver de vèncer resistènci­es, que va ser deixada de banda per “cursi”. El 1996 un senyor es refereix a la

 ?? DANIEL DUCH ?? L’escriptora Laura Freixas
DANIEL DUCH L’escriptora Laura Freixas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain