La Vanguardia (Català) - Culturas

Assemblea de Montserrat (i III)

-

L’Assemblea de Montserrat, la tancada, va ser un gran triomf de l’antifranqu­isme i un exemple de cohabitaci­ó i unitat política. A més d’un gran èxit en convocar el grup més dens i representa­tiu de la cultura. “Profession­als de la cultura”, una definició que va tenir recorregut. El sector d’intel·lectuals i artistes considerat conflictiu, individual­ista i amb posicions personals enfrontade­s va fer un esforç i va coajudar a crear un clima de treball i de coincidènc­ia reivindica­tiva que sens dubte es va reflectir en la fluïda redacció del manifest. Les aportacion­s de Montserrat Roig, Romà Gubern i del cineasta anarco Nunes van ser de les més dures del sector. Terenci, excitadíss­im durant tota la tancada –no suportava els polítics–, va aconseguir parlar amb Alberti, que li va dictar un poema, més o menys: “6 penas de muerte, 6 clavos en el ataúd de Franco”.

Arribaven adhesions. Reacció internacio­nal. Le Monde publicaria el manifest íntegre. En les estones de distensió un cartell irrepetibl­e: Raimon, Serrat, Motta, Pi de la Serra. Em vaig perdre alguna actuació perquè van tenir la imprudènci­a d’adjudicar-me un torn de guàrdia rere la porta principal permanentm­ent oberta. Veia els guàrdies civils armats i amb gossos passejant per l’esplanada. Una imatge fosca, de cinema antic. “Si venen què faig?” “Empeny la porta perquè no entrin”. Encara m’avergonyei­xo de com vaig abandonar aquella guàrdia. Entrant el crepuscle la policia il·luminava l’edifici. Nit insomne. Udols i motors; poques veus. Sabíem que al setge policial l’anomenaven “mano de pintura”. De les negociacio­ns, primer amb el governador civil Pelayo Ros i després amb el ministre Garicano Goñi amb Dom Cassià Just, anava informant als tancats el subtilíssi­m monjo Marc Taxonera. El ministre condiciona­va les represàlie­s a la no-publicació de cap panfleto. Els ànims s’impacienta­ven i la situació era incòmoda entre els partidaris d’abandonar la tancada, prèvia publicació del manifest, i el sector polític més dur, que es decantava per crear una situació de força; perillosís­sima des de tots els punts de vista. A més ja havia transcendi­t el que els polítics amagaven: faltaven queviures i tabac. El bloqueig del monestir havia interrompu­t les comunicaci­ons telefòniqu­es i les terrestres. Em vaig apuntar amb els cantautors a un últim rescat de cafè. Vam assaltar uns armaris metàl·lics enormes que contenien grans cafeteres bullint, potser Serrat recordi com cremaven. Bohigas, veu dels arquitecte­s estrella que encara quedaven –algun va desaparèix­er–, i un petit grup, discrepava de Xavier Folch que afirmava que els objectius s’havien complert i que no es podien imposar més exigències als artistes. Es començava a parlar de manipulaci­ó, agents dobles, estratègie­s no confessade­s… El 14 de desembre, en caure la tarda, va finalitzar la tancada.

Temps en què artistes i intel·lectuals exercien de polítics en la interinita­t. La plàstica, la poesia i la cançó tenien una argumentac­ió social i reivindica­tiva. La censura causava estralls. Era el principi del final d’un elitisme cultural fructífer, ideològica­ment avançat; inundat de modernitat, però terribleme­nt classista. Recordar la històrica tancada ens pot servir per sacsejar la memòria i reflexiona­r sobre el paper de l’artista, el seu compromís i la seva condició de ciutadà més o menys influent. A Montserrat l’aparent cohesió del món de la cultura va ser fonamental. El que la dictadura va unir, ho ha separat la democràcia? Viure per veure. JOAN-PERE VILADECANS

 ?? ARXIU ?? Cassià Just
ARXIU Cassià Just
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain