La Vanguardia (Català) - Culturas

Don Horacio

-

“Em molesten i em dolen els extremisme­s, perquè la meva vida l’he lliurada sobretot a lluitar contra el caïnisme”. Són paraules d’Horacio Saénz Guerrero, director de La Vanguardia entre el 1969 i el 1982, quan va rebre el premi Príncep d’Astúries de Comunicaci­ó 1988.

Horacio Sáenz Guerrero, don Horacio, va ser tota una institució de la premsa i de la societat catalana, encara que el seu treball ha estat potser menys reconegut que el d’altres profession­als que van exercir el mateix càrrec. Ara, la seva figura retorna de la mà de Joaquín Luna i el seu llibre Quina tropa! (que comenta Llàtzer Moix en aquest mateix número del Cultura/s) i de Vladimir de Semir, que també publica un llibre de records (De la linotipia al ordenador, UOC). Sáenz Guerrero va promociona­r els dos periodiste­s : a Luna donant-li la seva primera oportunita­t profession­al, a De Semir incorporan­t-lo a la secció de Política i posant-lo al capdavant del procés d’informatit­zació.

Sáenz Guerrero va tenir en el seu historial un enorme encert: pilotar l’evolució de La Vanguardia des de l’época franquista a la democràcia, en bona entesa amb la propietat encarnada per Carlos Godó i Javier Godó, apostant per les llibertats, sense que el diari perdés força com els va passar a d’altres, i al contrari, conservant la influència en temps molt agitats. Propietari­s i director van eliminar sense traumes l’adjectiu “española” que el franquisme havia afegit al títol històric del diari. Liberal i caut, Sáenz Guerrero va potenciar la redacció, va mantenir l’equilibri informatiu i va fitxar articulist­es incòmodes per al franquisme (Aranguren, Marías, Tàpies), alhora que connectava amb el catalanism­e incorporan­t Porcel i Fuster.

Jo el coneixia des de petit perquè havia estat molt amic del meu oncle Pipe a La Vanguardia dels anys quaranta. Tot i així, m’inspirava un respecte enorme. Sáenz Guerrero va ser un pare molt tardà, complerts ja els setanta. Un dia, devia ser cap al 1997 o el 1998, jo duia les meves filles als cavallets del Caspolino de Gal·la Placídia i vaig veure que al meu costat s’asseia don Horacio vigilant la seva. “Els cavallets sempre m’han semblat un espectacle fascinant”, em va comentar sense immutar-se aquella llegenda del periodisme espanyol.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain