La Vanguardia (Català) - Culturas

Conèixer els xinesos

- FÉLIX FLORES

La Beatriz, una estudiant espanyola al Pequín del 1979, torna trenta anys després per buscar la seva companya d’habitació a la residència università­ria, un retrobamen­t amb el qual espera reordenar la seva vida.L’argumentse­mblasenzil­liho és, però explicar una història xinesa no està a l’abast de qualsevol. L’autora, Georgina Higueras (Sigüenza, 1955), una de les grans periodiste­s espanyoles de la seva generació, va cursar (en xinès) un postgrau en història de la Xina en aquella mateixa època i va ser correspons­al de l’agència Efe a Pequín i a Washington, més tard a Moscou per a la Cadena Ser, i enviada especial d’El País a Àsia, el Caucas i l’Orient Mitjà. El fet d’exercir ara la docència no l’aparta de la seva passió de reportera, ja plasmada en un títol anterior, China, la venganza del dragón (Península, 2003), però també molt present en aquest llibre.

Entre la novel·la de no (o poca) ficció i el periodisme literari, amb un estil ràpid i amè, Georgina Higueras porta de la mà el lector per la vella Xina –la més ancestral també– i la nova. Una frase de Mao Zedong plana sobre el relat: “Molts consideren impossible el que podrien complir si s’esforcessi­n”. Això val tant per a la Beatriz a la recerca de la seva “germana de l’ànima” entre 1.380 milions de persones com,sens dubte, per a la pròpia Xina. El que plantejava Mao al cap i a la fi es va complir. El país que redescobre­ix la protagonis­ta ha aconseguit el que semblava impossible i el canvi experiment­at la sorprèn. Però el més interessan­t són els personatge­s amb qui es relaciona la Beatriz: dolguts per la cicatriu de la revolució cultural, reprimits en l’àmbit privat, en un ambient d’extrema sobrietat fa tres decennis (la part més interessan­t, per desconegud­a), confusos avui per la modernitat sobrevingu­da que porta riquesa, desigualta­t i estrès, se’ns apareixen insospitad­ament tendres. Ningú no pot descriure’ls

Beatriz predica amb l’exemple: “Molts consideren impossible el que podrien complir si s’esforcessi­n”

així llevat que conegui bé la seva llengua i la seva cultura. Les trobades, les històries, evoquen aquella pintura xinesa de detalls minuciosos i fons nebulosos, inaprehens­ibles, que de vegades són el més atractiu. Higueras ha escrit un llibre excepciona­lment accessible sobre els xinesos que pot ajudar aentendre’ls.Coneguin-los.

 ?? ARXIU ?? Georgina Higueras a Xangai
ARXIU Georgina Higueras a Xangai

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain