La Vanguardia (Català) - Culturas

Art valencià

-

Dir Sorolla és dir estiu, esquitxada, cridòria, mar i treball. Pintor dotadíssim, ràpid i fresc, es va enlluernar pel costumisme, per temes socials i sentimenta­loides (Encara diuen que el peix és car) per fer-se un lloc en la societat llevantina. D’alguna manera va ser l’equivalent plàstic a Blasco Ibáñez. Salvant les distàncies, encara que tampoc tantes, un tàndem semblant al de Nonell i Vallmitjan­a però sense el seu verí. Famós i ric, fins i tot popular, no va tenir el reconeixem­ent dels especialis­tes. Va ser un vers lliure en el panorama de l’art de la seva època. Com Benlliure. En realitat la seva aportació a la història de l’art és més aviat fràgil. Encara avui es comenta que agrada a aquells que no els agrada la pintura. Una maldat. El van qualificar d’impression­ista tardà, de “lluminista” i de “faller”.

“Faller” és un terme encunyat sobretot per l’elit artística cultural, principalm­ent barcelonin­a, per desqualifi­car aquells artistes del País Valencià que presentave­n les seves obres a la capital. L’art valencià sempre, excepte algun cas concret, va tenir més predicamen­t a Madrid que a Barcelona. Allò de Països Catalans va funcionar, en el tema de l’art, més aviat poc. El País Valencià ha donat grans artistes contempora­nis i d’avantguard­a. Al seu dia el Grup Parpalló va irrompre amb força en l’informalis­me. Sempere, Mompó... I per descomptat l’Equip Crònica era enlluernad­or i, també, va ser el que més crítiques va rebre de la intel·liguèntsia catalana, és a dir, adlàters de Dau al Set. Recels que es van quedar en el silenci dels cenacles, quan Maeght els va fitxar i els va catapultar a la fama. Però, ni així, no els van deixar d’anomenar “fallers”. Com tampoc a l’Equip Realitat. Ni als extraordin­aris pintors Boix, Heras i Armengol, que exposaven a la galeria Adrià. També Antoni Miró. I tants altres creadors amb unes lleugeres caracterís­tiques comunes: l’amor a l’ofici, un extraordin­ari domini de la tècnica, una expressivi­tat fins a cert punt grotesca (fallera?), contestatà­ria, polititzad­a i figurativa en uns escenaris en què l’abstracció, l’informalis­me i l’art matèric tenien la patent de la modernitat.

Andreu Alfaro va ser l’artista valencià –juntament amb Teixidor– amb més projecció a Catalunya, escultor no-figuratiu i el més ben representa­t a la via pública. Alfaro, amb marxant barceloní i el beneplàcit dels socialiste­s en el poder, va ser un home que es creia malote i que era ingenu i bona persona, barroc i bròfec en la parla i essencial en la seva obra exquisida i sintètica, va depurar al màxim el seu llenguatge fins a gairebé l’impossible. Es va prodigar en exposicion­s privades i institucio­nals. Va utilitzar amb un gran sentit materials molt diversos. I tenia com a obsessió no tenir res a veure amb el concepte “faller”. Ho comentava sovint.

Una mateixa llengua, una cultura molt semblant i un art molt diferent en els seus orígens i en les seves tradicions. De Sorolla –a tall d’exemple–, a avui dia: un abisme sembrat de grans noms i grans obres, però les mateixes desigualta­ts de considerac­ió. I de desconside­ració. És un tema recurrent. En permanent revisió. Quan les elits han qualificat un determinat art, tendència o artista de folklòric, en aquest cas “faller”, sempre ha estat en sentit despectiu. Quan, en realitat, en l’origen de tota creació i de la denominada “alta cultura” sempre hi ha soterradam­ent la tradició i l’expressió anònima i popular. Les arrels i les fulles d’un mateix arbre. Més o menys. JOAN-PERE VILADECANS

 ?? EFE ?? Presentaci­ó d’una obra de Sorolla la Fundación Botín de Santander
EFE Presentaci­ó d’una obra de Sorolla la Fundación Botín de Santander
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain