La Vanguardia (Català) - Culturas

Contracult­ural i feminista

- ROCÍO DE LA VILLA

La imparable recuperaci­ó d’artistes dones passa també per explorar facetes de la seva feina abans desconegud­es. Aquest és l’objectiu de la galeria alemanya Kow que, en l’obertura de la seva seu a Madrid, insistint en l’estratègia que desenvolup­a des del 2011, presenta la primera exposició monogràfic­a a Espanya de la ja mítica pionera del cinema queer Barbara Hammer (Hollywood, 1939) com a artista visual. En l’abordatge de la seva etapa inicial, 1968-1971, entre la vintena de treballs es mostren obres en paper de variades tècniques i fotografie­s al costat dels primers curts gravats en Super8. Un ventall de mitjans d’expressió units pel seu impactant caràcter experiment­al.

La Hammer que descobrim en aquesta exposició reflecteix bé el context californià, contracult­ural, ecologista i feminista. La lectura, però, no és lineal i merament il·lustrativa, ni ingènua. L’artista, que ja abans s’havia format en psicologia i literatura anglesa, en aquests anys reflecteix tota mena d’influèncie­s, des del surrealism­e artaudià a les llavors recents propostes conceptual­s, evidents en alguns dels seus dibuixos i collages; en els quals, en tot cas, predominen variades temptative­s entorn del color, en acrílics, tintes i aerografia. També en fotografia trobem un ampli repertori d’experiment­acions, amb solaritzac­ions i dobles exposicion­s, contigües o sobreposad­es, en la sèrie de retrats de Tee Corinne que, com la mateixa Hammer, posteriorm­ent serà encimbella­da com a referent de la fotografia lesbiana.

Experiment­acions que conflueixe­n en els seus films en Super8, on Hammer desborda qualsevol norma en la recerca d’un nou llenguatge. Els curts mostrats en aquesta exposició no contenen encara una temàtica lesbiana, que arribarà després del seu divorci, però sí que reflecteix­en la llibertat sexual de l’estil de vida On the road al costat de preocupaci­ons ecologiste­s i ressonànci­es còsmiques. El seu interès se centra en les ruptures formals, manipulaci­ons de la imatge i esclats de llum, que posteriorm­ent li serviran per crear una nova narrativa, sobre la visibilitz­ació d’unes relacions eròtiques i sexuals abans no mostrades, que caracterit­zarà el seu cinema experiment­al fins a la dècada dels anys noranta, quan comença a girar cap al cinema documental, com en el molt conegut Lover Other: The Story of Claude Cahun and Marcel Moore (2006). Hammer ha realitzat també performanc­es i instal·lacions.

Després d’una llarga trajectòri­a, al principi en cicles de cinema undergroun­d, des dels anys noranta premiada en festivals principals, i en l’última dècada amb retrospect­ives i amb les seves obres a les col·leccions dels més importants museus, aquesta tornada als seus primers anys desprèn la impressió d’atrapar el nucli original en la creativita­t d’aquesta compromesa artista.

 ?? CORTESIA BARBARA HAMMER & KOW ?? ‘Contributi­on to Light’, 1968
CORTESIA BARBARA HAMMER & KOW ‘Contributi­on to Light’, 1968
 ?? CORTESIA HAMMER & KOW ?? ‘Red Skeleton’, 1968 Barbara Hammer Contributi­on to Light
CORTESIA HAMMER & KOW ‘Red Skeleton’, 1968 Barbara Hammer Contributi­on to Light

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain