La Vanguardia (Català) - Culturas

Catalanism­e comarcal

- JORDI AMAT

El 20 de març del 1980, quan es va reinaugura­r el Parlament després de les primeres autonòmiqu­es, la mesa d’edat la va presidir un vell republicà: Josep Maria Poblet. Tenia 82 anys i li quedaven pocs mesos de vida. Era un home de confiança del líder del seu partit –Heribert Barrera– i Josep Fornas –un altre dels diputats d’ERC– li havia editat força prosa de noficció a Pòrtic –les memòries, biografies o llibres d’història–. Potser algú el recordava com a autor menor de l’escena barcelonin­a. A mitjans dels cinquanta, després d’uns anys a l’exili, havia estrenat algun vodevil en català a Barcelona i Capri fins i tot en va protagonit­zar una. Però és probable que ningú conegués la seva vida anterior: la d’un jove activista del catalanism­e al seu Montblanc natal. Ho explica l’estudi de Jaume Ferrer.

El cas Poblet, més que per la qualitat de la seva obra, val com a exemple paradigmàt­ic de com el catalanism­e va capil·laritzar popularmen­t fins a esdevenir el moviment polític dominant a Catalunya. La base documental que fonamenta la biografia intel·lectual que ha escrit Ferrer –fruït de la seva tesi– són els centenars d’articles de Poblet publicats a la premsa local durant el 1916 i fins al naufragi del 1932 quan el crac del seu negoci com a banquer el va forçar a marxar del poble fins a reinventar-se com comercial cinematogr­àfic a Madrid. És un corpus desconegut, llauna, que aquí es glossa i es sistematit­za.

Què descobreix el rastreig de la seva figura a setmanaris oblidats? La conformaci­ó a escala comarcal de la cultura del catalanism­e. A través d’ell, a la Conca de Barberà, reverberav­a un moviment d’agitació nacional que d’una manera natural anava assumint una menestrali­a rural. Res falla. Des de l‘ús de la llengua a la premsa o sobre els escenaris o l’escriptura de poemes patriòtics (“Oh, bandera catalana / tu el cant senyalaràs / ta claror al cor s’encomana / i com ells bategaràs”) fins a la vinculació a entitats de la societat civil (si se’m permet la ucronia) que organitzav­en viatges o homenatges a Prat de la Riba. És un entramat a petita escala que sofrirà les prohibicio­ns de la dictadura de Primo i que a ell l’acabarà portant a ser un portaveu d’Esquerra Republican­a, en sintonia amb Josep Andreu Abelló, patint les tensions amb el catalanism­e conservado­r durant la Segona República. Sovint figures menors com Poblet mostren amb claredat la complexita­t d’un procés d’aculturaci­ó integral.

Home de confiança d’Heribert Barrera i Josep Fornas, qui li havia editat força prosa de no-ficció a Pòrtic La fallida del seu negoci com a banquer el va forçar a marxar a Madrid com a comercial cinematogr­àfic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain