La Vanguardia (Català) - Culturas

“La presó no corregeix la violència de gènere”

- A. LL.

L’antropòlog­a Rita Laura Segato (Buenos Aires, 1951) és una de les veus més respectade­s del feminisme contempora­ni. Professora de Bioètica a la Càtedra Unesco de la Universita­t de Brasília, és autora, entre altres títols, de Contrapeda­gogías de la crueldad (Traficante­s de Sueños, 2018). A Barcelona, a més de debatre amb estudiants de secundària i impartir un seminari al CCCB, conversarà amb l’escriptora Gabriela Wiener a la plaça Joan Coromines. i per a les tasques d’aquesta fase apocalípti­ca del capital. És un capitalism­e d’amos de la vida , en el qual la ficció institucio­nal es fa miques, i que ha caigut per terra a molts llocs del planeta. És necessària una personalit­at d’estructura molt poc empàtica per adaptar-se als valors de la teologia del capital: competitiv­itat, càlcul cost-benefici, productivi­tat, acumulació i concentrac­ió. Aquests han deixat de ser simplement valors per transforma­rse en dogma.

Sabem que la majoria dels homes que van a un bordell ho fan en grup. Què significa simbòlicam­ent

l’estiguem imitant, col·locant els valors i models de masculinit­at com a meta per a nosaltres també.

No sé si coneix el cas de ‘La Manada’. La sentència i la posada en llibertat dels seus membres ha provocat un gran escàndol. Vostè, de tota manera, defensa un feminisme anticarcer­ari.

Sens dubte, La Manada representa un cas paradigmàt­ic del que estem parlant. Crec que les sentències de jutges són exemplarit­zants. És absolutame­nt essencial que la societat comprengui que casos com aquest són tractats amb severitat i desaprovat­s emfàticame­nt per part de figures benemèrite­s de la societat. Però no és la presó el que corregeix la violència de gènere. És a la base on cal actuar per corregir el problema. És necessari treballar en la societat, perquè, al final, la violació és una acció en societat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain