La Vanguardia (Català) - Diners

La sequera afecta la factura de la llum, l’agricultur­a i les assegurado­res

La falta de pluges encareix la llum, afecta la producció agrària i perjudica les companyies d’asseguranc­es

-

Lorena Farràs Pérez La falta de pluges està passant una cara factura a l’economia. La primera conseqüènc­ia, i la que més directamen­t ens afecta la butxaca, és l’increment en el preu de l’electricit­at. El rebut de la llum s’ha disparat un 12% des de començamen­ts d’any “per la gran caiguda de la generació hidroelèct­rica a causa de les baixes reserves als pantans”, explica David Villa, de l’Institut Català d’Energia. Aquest encariment afecta tant el consum domèstic com l’empresaria­l i redueix la competitiv­itat de les empreses. També les companyies energètiqu­es, com Gas Natural Fenosa, es veuen afectades. La multinacio­nal atribueix part de la caiguda del 14,7% del seu benefici acumulat en els nou primers mesos de l’any “al descens del 72,4% en la generació hidràulica”.

La pujada del preu de la llum, que aquest hivern podria assolir nivells rècord, no és l’única conseqüènc­ia negativa per a l’economia derivada de l’escassetat de pluges. El camp és un altre gran perjudicat per les escasses precipitac­ions. La sequera encareix fins a un 30% els costos agraris i ramaders, segons estimacion­s de l’Associació Agrària de Joves Agricultor­s (Asaja). Les despeses més grans es deuen principalm­ent a la pèrdua de producció agrària i a la necessitat de traslladar aigua en camions cisterna, en el cas dels ramaders.

La falta de pluges també afecta els comptes de resultats de les companyies d’asseguranc­es. A aquestes firmes, els fenòmens meteorològ­ics extrems conseqüènc­ia del canvi climàtic els suposen un veritable maldecap. Un problema que serà una constant en el futur.

Les sequeres són un fenomen caracterís­tic del clima mediterran­i, però la que estem vivint ara pot ser que “hagi arribat per quedar-se”, adverteix José Luis Gallego en un article a La Vanguar

dia digital. Gallego basa la seva afirmació en els resultats del projecte d’investigac­ió JRC Peseta II, finançat per la Comissió Europea, que el 2014 va concloure que els episodis de sequera al mediterran­i serien cada vegada més recurrents i greus, fins a convertir-se en permanents.

Com si això no fos poc, l’Organitzac­ió Meteorològ­ica Mundial ha presentat un informe en què alerta que el 2017 va camí de convertir-se en un dels tres anys més calorosos dels quals es té registre, similar al 2015 i només per sota del 2016. I no només això: “El període del 2013 al 2017 serà el quinquenni més càlid mai registrat”, assegura aquest estudi publicat amb motiu de la Cimera del Clima de Bonn (Alemanya) d’aquesta setmana.

Els sectors i companyies més afectats pels fenòmens meteorològ­ics extrems, com la sequera, han d’aprendre a conviure amb aquesta nova realitat, de costos milionaris per a l’economia mundial. L’escalfamen­t global podria reduir el PIB mundial en un 23% al llarg del segle XXI, segons una anàlisi d’economiste­s de la Universita­t de Stanford i de la Universita­t de Califòrnia, a Berkeley.

Espanya, per la seva posició càlida en la zona de la Mediterràn­ia, es troba molt exposada al canvi climàtic. Els països més càlids, amb una temperatur­a mitjana anual de 13ºC, veuran com la seva producció decreix a mesura que augmenti la calor, adverteixe­n els economiste­s nord-americans en el seu informe. Més concretame­nt, un estudi de la United Nations University alerta que “les onades de calor redueixen l’eficàcia dels treballado­rs, especialme­nt en les economies menys desenvolup­ades i en aquells llocs de treball més exposats a la intempèrie, com l’agricultur­a o la mineria”.

La sequera d’aquest any podria ser tan sols la primera d’una llarga llista de factures a pagar.

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ??
PERE DURAN / NORD MEDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain