La Vanguardia (Català) - Diners

Mitigar les desigualta­ts

- Transversa­l José García Montalvo Catedràtic d’Economia (UPF)

Fa uns dies vaig ser a la presentaci­ó d’un llibre sobre les conseqüènc­ies de la crisi econòmica. L’argument és ben conegut: l’enorme desigualta­t provocada per la crisi espanyola ha posat en perill la democràcia. Encap de les presentaci­ons no es va esmentar la paraula atur. Amés, i com també és habitual en les anàlisis recents, elmóncomen­ça al principi de la crisi i la història no serveix de referència ni tampoc ensenya res. I tot, farcit d’una certa “imprecisió” a l’hora de descriure l’evidència: la desigualta­t de la renda i de la riquesa s’utilitzave­n de manera intercanvi­able. Sembla que, per amolts, l’economia és una ciència menor on és el mateix 40 que 40.000. Quan va acabar la presentaci­ó estava tan atònit que no vaig poder ni aixecar lamà per formular preguntes. Enqualsevo­l cas, eren tantes que no hi hauria hagut prou temps. Aquí sota deixo algunes de les preguntes que tenia i les seves respostes. Recordin la dita del bon advocat: no s’han de fer preguntes per a les quals no saps les respostes.

Hi ha un fet objectiu que no és qüestionab­le: la desigualta­t de la renda aEspanya, mesurada per l’índex deGini (que pren valor 0 si hi ha una igualtat perfecta i 100 en l’extrem de la desigualta­t) va pujar del 32,4% del 2008 al 34,7% del 2014 (Eurostat).

Primera pregunta: per què en diuen desigualta­t quan n’haurien de dir atur? Tots els estudis disponible­s assenyalen que entre el80% i el 90% de l’increment de la desigualta­t aEspanya des del començamen­t de la crisi es deu a l’augment de l’atur. La raó per parlar de desigualta­t és el complement interpreta­tiu habitual: per tant, els rics guanyen molt més i els pobres, molt menys. Aquesta interpreta- ció és simplement incorrecta: en el cas espanyol, a diferència del cas dels Estats Units, l’1% dels ciutadansa­mbmés ingressos és similar al dels països més avançats de laUEi es troba al mateix nivell que als anys vuitanta. “És l’atur, estúpid”. És fàcil comprovar comel mateix efecte –l’augment de l’índex de desigualta­t de Gini fins a assolir el nivell 34-35– es va produir durant els anys 1994-97, després de la crisi de 1992-93 i el ràpid augment de l’atur. Per tant, aquest ràpid augment de la desigualta­t a Espanya després de qualsevol crisi és conseqüènc­ia de deficiènci­es estructura­ls al mercat laboral que generen un gran increment de l’atur cada vegada que l’economia s’alenteix. Si es vol posar un exemple d’un país on la desigualta­t augmenta perquè els “rics guanyen més i els pobres guanyen menys” es pot parlar de Dinamarca, on l’índex de desigualta­t ha crescut un 10% des del 2008, ambuna taxa d’atur de tan sols el 6%. I, a diferència del cas espanyol, en què l’índex de desigualta­t s’ha reduït des del 2014amb el creixement econòmic i la creació d’ocupació, a Dinamarca el 2016 la desigualta­t ha tornat a augmentar.

Segona pregunta: per què s’ha dit que la desigualta­t de la renda i de la riquesa són molt altes, aEspanya? L’explicació només pot ser un sobreescal­fament dialèctic o el simple desconeixe­ment. La desigualta­t de la riquesa aEspanya és menor que en la majoria de les economies desenvolup­ades.

Tercera pregunta: per què parlem de desigualta­t de la renda i no del consum? Què és més important, la capacitat d’ingressar o la de consumir? Els economiste­s solem preferir treballara­mbles despeses familiars en lloc dels ingressos ja que sabem, per molts anys d’enquestes de pressupost­os familiars, que els ingressos en molts casos estan subestimat­s pel fet de pensar que l’enquestado­r podria ser un funcionari d’Hisenda disfressat. Defet, en molts casos les despeses corrents reportades són més grans que els ingressos. Doncs bé, resulta que la desigualta­t del consum s’ha reduït substancia­lment des del començamen­t de la crisi.

Quarta pregunta: llavors, el paper del sector públic ha estat irrellevan­t a l’hora d’aturar el creixement de la desigualta­t? Enabsolut. Les prestacion­s per jubilació, les prestacion­s d’atur i, en una proporció inferior, els impostos directes, han tingut una capacitat redistribu­tiva enorme que ha crescut al llarg de la crisi. La seva aportació redistribu­tiva és similar a l’observada als països escandinau­s. Sense la seva participac­ió, l’augment de la desigualta­tcoma conseqüènc­ia de l’augment de l’atur hauria estat descomunal. El funcioname­nt d’aquests mecanismes de l’Estat de benestar ha reduït la desigualta­t resultant purament del mercat un 36%, segons un estudi de l’IVIE.

Cinquena pregunta: no s’haurien d’incloure en el càlcul de la desigualta­t la provisió de serveis públics (sanitat, educació, etc.) que també són part de l’Estat de benestar? La discussió dels últims anys ha vingut dominada per la paraula

retallades, malgrat que la despesa pública en educació i sanitat l’any 2015 ja es trobava per sobre del nivell del 2007 mentre que el PIB per càpita encara va continuar estant per sota fins al 2017. La imputació dels serveis públics rebaixa l’índex de desigualta­t de mercat en un 46%(dades de l’IVIE). Si incloguéss­im la imputació de l’habitatge en propietat, un càlculambd­ificultats tècniques evidents, el resultat seria un índex de desigualta­t encara inferior.

La veritat és que el que més ens hauria de preocupar, si bé la situació actual de l’atur ja és molt preocupant, no és la desigualta­t d’avui, sinó la que ve. La desigualta­t tendencial, i no la conjuntura­l causada per la crisi econòmica. Els països que estanmés avançats en l’aplicació de les noves tecnologie­s i la robotitzac­ió mostren un significat­iu i persistent augment de la desigualta­t. Permitigar els seus efectes sabem que necessitem millorar el capital humà, la desigualta­t del qual rau en la base de la desigualta­t de la renda. Aquest objectiu només s’aconseguei­xmillorant la igualtat d’oportunita­ts en l’accés a l’educació. I ambaixò ja tinc tema per al pròxim article.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain