La Vanguardia (Català) - Diners

Miquel Huguet

-

La tecnologia no sempre és essencial

Innovar Cal començar a valorar també la innovació tant si es produeix en un sector d’activitat tradiciona­l com tecnològic

Per sortir de qualsevol crisi, no hi ha l’esperança que torni a créixer el sector immobiliar­i. El final del segle passat i inicis de l’actual ens ha deixat un amarg regust de falsedat d’una economia basada en l’especulaci­ó, i sembla que, finalment, la innovació i la tecnologia seran els únics sectors emergents.

Ara bé, cal entendre la relació entre conceptes per emprendre amb seguretat. La investigac­ió pura és una activitat orientada a l’obtenció de nous coneixemen­ts. La tecnologia aplica els resultats de la investigac­ió i, si pot, els desenvolup­a i transforma en béns i serveis útils per a la comunitat. Finalment, la innovació és la creació de nous productes o serveis que generen un valor afegit.

Així doncs, la tecnologia per la seva pròpia essència és innovadora. Tota empresa tecnològic­a ho és, perquè utilitza els resultats de la investigac­ió per generar nous productes o serveis, mentre que la innovació en sectors tradiciona­ls pot passar desaperceb­uda com a innovadora, perquè aquests no són sectors “de moda”, dins dels paràmetres que s’utilitzen en l’entorn tecnològic.

M’explico. En una de les meves conferènci­es sobre emprenedor­ia innovadora vaig preguntar a l’audiència si coneixien Steve Jobs i si coneixien Guy Laliberté. El primer el coneixien tots, i el segon només una persona.

Steve Jobs és un exemple paradigmàt­ic en innovació tecnològic­a, mentre que el segon, Guy Laliberté, també ho és, i en la mateixa mesura, però innovador en un sector tradiciona­l. Tanmateix, no el coneix ningú. Guy Laliberté va fundar el Cirque du Soleil, que representa un clar exemple d’innovació en sectors tradiciona­ls després de constituir­se ara fa vint anys al Canadà.

El Cirque du Soleil actualment dona feina a més de 20.000 persones a tot el món i, dos anys després néixer, Istithmar World Capital (empresa kuwaitiana de capital d’inversió) va comprar al seu fundador el 20% de les accions per 600 milions de dòlars. Actualment Guy Laliberté té una fortuna personal de 1.360 milions de dòlars segons Forbes; tot i això és un desconegut perquè el seu model de negoci innovador no és tecnològic.

Cal començar a valorar la innovació segons estàndards de diferencia­ció en qualsevol sector d’activitat en què es generi, tradiciona­l o tecnològic. La innovació serà determinan­t com a element creador de valor afegit en qualsevol sector que sigui capaç d’aportar novetat i generant barreres a l’entrada de tercers. Bé sigui sota l’empara de registres i patents, o bé per la qualificac­ió dels equips desenvolup­adors que impedeixin copiar-les.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain